Evenimentele săptămânii 13 – 19 aprilie 2015



Noi reguli de plantare a viţei de vie în UE

Comisia Europeană a publicat regulile pentru o nouă schemă de autorizare a plantărilor de viţă de vie în Uniunea Europeană, reguli care permit o creştere anuală moderată a suprafeţei viticole din UE.

Aşa cum s-a convenit în reforma din 2013 a Politicii Agricole Comune, noua schemă se va aplica de la 1 ianuarie 2016 şi va înlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

Noul sistem va oferi sectorului vitivinicol european mai multă flexibilitate pentru a creşte gradual producţia, ca răspuns la creşterea cererii mondiale. În paralel, statele membre vor avea posibilitatea de a aplica o gamă de măsuri de salvgardare pentru a răspunde la posibilele riscuri sociale şi de mediu care ar putea apărea în anumite regiuni viticole.

Un studiu recent arată că în pofida creşterii volumului şi valorii exporturilor de vin ale UE către ţările terţe, după 2008 şi până în prezent, UE continuă să piardă teren pe pieţele mondiale. Mai mult, consumul total de vin la nivel mondial ar urma să crească până în 2025, în timp ce în UE va continua să scadă. În consecinţă, aceste tendinţe de pe piaţă demonstrează că sectorul vitivinicol european va deveni din ce în ce mai dependent de exporturi în viitor.

Textul publicat enunţă regulile care au fost aprobate, în unanimitate, atât de statele membre cât şi de Parlamentul European. Ele confirmă modalităţile prin care statele membre ar trebui să gestioneze, la nivel naţional, sistemul autorizaţiilor de plantare gratuite şi non-transferabile. De asemenea, regulile precizează mecanismele de salvgardare aplicabile noilor plantări, pentru fiecare stat membru existând autorizaţia de a creşte suprafaţa viticolă cu maxim 1% pe an, însoţită însă de posibilitatea de a introduce, acolo unde este justificat, restricţii la extinderea suprafeţelor cultivate în zonele unde există o denumire geografică protejată.

Noile reguli precizează de asemenea condiţiile de tranziţie de la sistemul actual la noul regim, precum şi modalităţile de conversie a drepturilor de plantare în autorizaţii. Drepturile în rezervă care nu vor fi acordate producătorilor până la această dată.

Sursa: Agerpres