Evenimentele săptămânii 18 – 24 august 2014



Europa sprijină acțiunile umanitare

În fiecare an, data de 19 august este Ziua mondială a asistenței umanitare, care comemorează victimele atacului comis în 2003 asupra sediului Organizației Națiunilor Unite din Bagdad (Irak). În acest atac și-au pierdut viața 22 de persoane, printre care și Reprezentantul special al ONU în Irak, Sergio Vieira de Mello.

Luând în considerare atât contribuția Comisiei, cât și pe cea a statelor membre, se constată că Uniunea Europeană ocupă locul întâi la nivel mondial în ceea ce privește acordarea de ajutor umanitar. Activitatea UE în acest domeniu se bucură de sprijinul covârșitor al cetățenilor europeni: nouă din zece declară că este important ca UE să finanțeze ajutorul umanitar, conform Eurobarometru.

Comisia Europeană a ajutat 124 de milioane de persoane din peste 90 de țări în 2013, iar în acest an acordă în continuare asistență persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor, printre acestea numărându-se victimele conflictelor din Siria, din Republica Centrafricană și din Sudanul de Sud, supraviețuitorii dezastrelor naturale din Asia, cei afectați de insecuritatea alimentară în regiunea Sahel și populațiile vulnerabile blocate în „crize uitate”, cum ar fi situația dificilă a refugiaților columbieni sau conflictul din Kachin în Myanmar/Birmania.

Comisia furnizează asistență umanitară persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor în parteneriat cu peste 200 de organizații umanitare, printre care se numără și organizații neguvernamentale și internaționale, ONU și societățile de Cruce Roșie. Datorită solidarității cetățenilor europeni, mii de persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar acordă asistență și aduc speranță victimelor conflictelor și dezastrelor naturale. Accesul fără obstacole și în siguranță la victime este o condiție esențială pentru a salva viața persoanelor care au nevoie de ajutor.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/19082014_europa_sprijina_actiunile_umanitare_ro.htm