Voluntariatul și educația non-formală



În data de 10 aprilie 2014, Europe Direct Argeș a organizat un seminar de informare și formare despre dezvoltarea personală a tinerilor și importanța educaţiei nonformală în acţiunile de voluntariat.

Seminarul s-a adresat tinerilor de la Școala Gimnazială ”Nicolae Crețulescu” din Leordeni, județul Argeș și a avut scopul de a îi familiariza pe aceștia cu noțiunile de bază ale voluntariatului și învățarea prin metode non-formale.

Prin exerciții practice, au fost identificate diferite caracteristici ale educației non-formale precum: metode active/interactive şi diversificate de învăţare pentru acumularea de noi cunoştinţe, abilităţi, atitudini, învăţarea în ritm propriu, cu obiective clare de învăţare, obţinerea de rezultate într-o perioadă determinată de timp, susţinerea dezvoltării personale a indivizilor/grupurilor, existența unui proces de reflecţie, recunoaşterea competenţelor dobândite și  producerea unor schimbări în bine la nivelul participantului şi al comunităţii.

În partea a doua a evenimentului au fost prezentate câteva organizații nonguvernamentale ca Salvați Copii sau Crucea Roșie, dar și activitatea centrului Europe Direct Argeș, din perspectiva implicării active a tinerilor în comunitate. În acest fel, tinerilor prezenți la eveniment li s-a schimbat percepția cu privire la valori ca spirit civic în comunitate, inițiativă sau participare activă prin voluntariat.