Evenimentele saptamanii 12 – 18 martie 2012



Herman Van Rompuy a fost ales pentru un nou mandat de preşedinte al Uniunii Europene

Liderii din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles, l-au ales pe Herman Van Rompuy pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.

Şefii de stat şi de guvern l-au numit pe Van Rompuy, în vârstă de 64 de ani, şi în funcţia de preşedinte al summiturilor zonei euro. Două astfel de summituri vor avea loc anual de acum înainte, pe lângă cele patru summituri ale Uniunii Europene organizate deja în mod tradiţional.

Ca preşedinte al Consiliului, Van Rompuy prezidează şi pregăteşte întâlnirile liderilor din UE şi încearcă să găsească un acord în rândul acestora, un rol care l-a pus în centrul eforturilor de a rezolva criza datoriilor de la numirea sa în decembrie 2009. Alături de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, el este de asemenea principalul reprezentant al Uniunii Europene la reuniunile internaţionale, precum G8 şi G20, şi vorbeşte din partea UE la ONU.

Belgianul Van Rompuy era o figură puţin cunoscută când a fost ales prima dată şi era privit ca un candidat de compromis şi lipsit de carismă, fostul premier britanic Tony Blair fiind cotat multă vreme cu prima şansă pentru această funcţie.

Experienţa sa în economie şi finanţe – a lucrat la banca centrală şi ca ministru pentru buget înainte de a deveni premier în 2008 – i-a oferit o capacitate puternică de înţelegere la momentul izbucnirii crizei, iar abordarea sa discretă şi bazată pe construirea consensului a câştigat sprijinul liderilor UE.

Van Rompuy va rămâne preşedinte al UE până la sfârşitul lui 2014. El nu poate primi un al treilea mandat.

Sursa: Agerpres