Ziua Tineretului European



Sute de evenimente, de la ateliere de lucru si dezbateri pana la activitati artistice si sportive s-au derulat in toata Europa, intre 15 – 21 mai 2011, pentru a sarbatori Saptamana Europeana a Tineretului (SET).

Aproximativ 40 de organizatii din 19 judete din Romania au organizat activitati in forme foarte variate: ateliere, conferinte, prezentari, dezbateri, training-uri etc.

Astfel, Centrul Europe Direct Arges in colaborare cu Fundatia Compartir, AIESEC Pitesti, Asociatia Youth&Future, Asociatia Initiative si Proiecte pentru Tineret Imago Mundi si GEEA – Grupul pentru Ecologie si Educatie Arges, a organizat in data de 21 mai 2011 intre orele 11.30-18:00, in comuna Draganu, judetul Arges o serie de ateliere de lucru si activitati sportive prin care s-a promovat voluntariatul si implicarea tinerilor in proiecte derulate in intreaga Europa.

Scopul acestui eveniment a fost ca tinerii participanti sa cunoasca oportunitati de implicare in diferite programe europene prin colaborarea cu anumite organizatii de tineret din Pitesti si din Arges.

Pe durata intregii zile au fost organizate patru ateliere de lucru:

  • Tinerii in Europa – au fost prezentate diverse informatii despre oportunitatile oferite de proiecte derulate prin programul „Tineret in Actiune”, precum si modalitatile de participare la un proiect prin Programul „Eurodyssee”.
  • Ce inseamna sa faci voluntariat – diferiti tineri au reliefat cateva aspecte din experienta traita ca voluntari in cadrul anumitor organizatii.
  • De la idee la proiect – au fost redate etapele de pregatire, implementare si evaluare a proiectelor, regulile de finantare, diseminare, vizibilitate si eligibilitate ale acestora.
  • Elemente de constituire a unui ONG – au fost discutate aspecte precum: semnificatia si scopul unui ONG, valorile si viziunea acestuia, precum si care sunt pasii necesari pentru infiintarea unei organizatii nonguvernamentale.

In cadrul celor patru ateliere de lucru, participantii au avut ocazia sa cunoasca beneficiile educatiei non-formale, iar intre ateliere au fost organizate activitati sportive ce au presupus implicarea tuturor celor prezenti in jocuri specifice unor tari din Europa.

Seminarul s-a adresat atat tinerilor intre 14 si 30 de ani cat si reprezentantilor organizatiilor nonguvernamentale si institutiilor publice care lucreaza cu tineri.