Evenimentele saptamanii 6 – 12 decembrie 2010



Uniunea Europeană întăreşte normele în materie de poluare industrială

Uniunea Europeană a adoptat definitiv o nouă legislaţie prin care doreşte să limiteze emisiile poluante din industrie şi din sectorul agricol, care sunt nocive pentru mediu şi care au legătură cu boli precum cancerul, astmul sau cu ploile acide, transmite France Presse.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, declară: adoptarea unei noi directive privind emisiile industriale marchează o etapă importantă în lupta împotriva poluării industriale în Uniunea Europeană.

Documentul vizează reducerea, începând din 2016, a emisiilor de oxid de azot, de dioxid de sulf, de particule de praf, de azbest şi de metale grele.

Această nouă legislaţie are drept scop ameliorarea calităţii aerului, a apei şi a solului la nivel local, dar nu prevede limitarea emisiilor industriale de gaz carbonic, principalul gaz responsabil pentru producerea efectului de seră.

Directiva se referă la aproximativ 52.000 de instalaţii industriale şi agricole, de la ra finării şi până la ferme porci.

Marile exploatări industriale denumite de combustie, cu alte cuvinte centralele bazate pe cărbune, au primit termen până în 2020, pentru a răspunde noilor cerinţe. Instalaţiile mai vechi, a căror activitate este prevăzută să se încheie oricum până la sfârşitul anului 2013, sunt exceptate de la noile reguli.

De partea cealaltă însă, noile centrale vor fi obligate să se conformeze noilor reglementări începând cu 2012.

Sursa: Agerpres