Evenimentele saptamanii 7-13 iunie 2010



Comisia Europeană instituie sistemul de certificare a biocarburanţilor durabili

Comisia Europeană a decis să încurajeze industria, guvernele şi ONG-urile să elaboreze sisteme de certificare pentru toate tipurile de biocarburanţi, inclusiv pentru cei importaţi în UE, a anunţat executivul european. Comisia a stabilit, de asemenea, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească aceste sisteme pentru a beneficia de recunoaşterea sa.

Astfel, potrivit cerinţelor UE, biocarburanţii trebuie să asigure reduceri substanţiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră, dar, în acelaşi timp, ei nu trebuie să fie produşi din materii prime care să provină din păduri, zone umede sau arii naturale protejate. Regulile pentru sistemele de certificare reprezintă o parte a unui set de linii directoare care explică modul în care trebuie implementată Directiva privind energia din surse regenerabile, ce intră în vigoare în decembrie 2010.

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a afirmat: ‘În anii următori, biocarburanţii vor reprezenta alternativa la benzina şi motorina utilizate în transport, care produc mai mult de 20% din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană’.

‘Trebuie să ne asigurăm că biocarburanţii folosiţi sunt şi durabili. Sistemul nostru de certificare este cel mai stringent din lume şi, cu ajutorul său, se poate garanta că biocarburanţii noştri îndeplinesc cele mai ridicate standarde. El va avea efecte pozitive şi asupra altor regiuni, deoarece are ca obiect şi biocarburanţii importaţi’, a adăugat Oettinger.

Potrivit experţilor Comisiei, biocarburanţii ar trebui să determine o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de cel puţin 35% faţă de combustibilii fosili, ce ar urma să crească la 50% în 2017.

Sursa Agerpres