Evenimentele saptamanii 5-11 aprilie 2010



De la 1 iulie, producătorii de alimente organice vor trebui să utilizeze noul logo UE în domeniu

 

Unele dintre noile prevederi UE privind produsele organice intră în vigoare la 1 iulie anul acesta, deşi la 1 ianuarie 2009 au intrat în vigoare noile norme UE privind producţia, controlul şi etichetarea produselor organice.

 

Astfel, în concordanţă cu noua legislaţie, producătorii de alimente organice trebuie să folosească logo-ul UE pentru alimente organice începând cu data de 1 iulie 2010. Folosirea acestui logo pentru alimente organice din terţe ţări, totuşi, va fi opţională. Atunci când logo-ul UE este folosit, va trebui să fie indicat precis locul producţiei ingredientelor agricole.

 

Distribuirea produselor organice din terţe ţări este permisă numai pe piaţa comuncă, atunci când aceste produse sunt realizate şi controlate condiţii identice sau echivalente. Până acum, puteau fi importate numai produsele organice din terţe ţări recunoscute de UE sau bunuri a căror producere era controlată de statele membre şi care primiseră licenţe de import.

 

Procedura licenţelor de import va fi în viitor înlocuită de un nou regim al importului. Organismele de control ce activează în terţe ţări vor fi apoi direct autorizate şi monitorizate de Comisia Europeaă şi statele membre.

 

Această nouă procedură permite Comisiei Europene să supravegheze şi monitorizeze mai bine importul de produse organice şi controlul garanţiilor produselor organice. În plus, în noua legislaţie a fost inclusă baza pentru acceptarea normelor UE privind agricultura organică.

 

În cazul în care operatorii de pe piaţă nu respectă toate cerinţele, certificatul lor pentru produse organice poate fi retras, iar dreptul de comercializare a produselor organice ridicat.

 

În luna iunie 2007, Consiliul miniştrilor agriculturii din UE a convenit asupra noului Regulament privind producţia şi etichetarea produselor organice.

 

Obiectivul noului cadru legal este de a stabili direcţia pentru dezvoltarea în continuare a cultivării produselor organice. Sunt avute în vedere sisteme de cultivare durabile şi o varietate de produse de înaltă calitate. În acest proces, va fi pus un accent tot mai mare pe protecţia mediului, biodiversitate şi standarde ridicate de protecţie a animalelor.

 

Produsele organice trebuie să respecte sistemele şi ciclurile naturale. Producţia durabilă trebuie să fie obţinută pe cât posibil cu ajutorul unor procese de producţie biologice şi mecanice, prin producţie legată de sol şi fără utilizarea organismelor modificate genetic (OMG).

Sursa Agerpres