Evenimentele saptamanii 15-21 martie 2010



România, printre ţările europene cu cea mai redusă cantitate de deşeuri municipale produse de persoană

 

România, alături de Republica Cehă, Letonia, Polonia şi Slovacia, se numără printre ţările europene cu cea mai scăzută cantitate de deşeuri produse de persoană, sub 400 de kilograme pe an, informează site-ul maltez de ştiri Di-ve.

 

 În 2008, în UE27, au fost generate în medie 524 de kilograme de deşeuri municipale de persoană, cifra fiind practic neschimbată prin comparaţie cu anul 2007 (525 de kilograme de persoană). Totuşi, cantitatea de deşeuri municipale generată variază semnificativ în statele membre. În principal, variaţia este datorată comportamentelor de consum diferite în statele membre.

 

 Astfel, în 2008 au fost generate peste 700 de kilograme de deşeuri municipale în ţări precum Danemarca, Irlanda, Cipru şi Luxemburg. În Malta, Olanda şi Austria se produc anual între 600 şi 700 de kilograme de gunoi de persoană, iar în Germania, Estonia, Spania, Franţa, Italia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie se generează între 500 şi 600 de kilograme de deşeuri de persoană. În următorul grup de state membre se află Belgia, Bulgaria, Grecia, Lituania, Ungaria, Portugalia şi Slovenia, cu valori între 400 şi 500 de kilograme de persoană.

 

 Şi metodele de tratare a deşeurilor municipale diferă substanţial de la o ţară europeană la alta. În 2008, statele membre care depozitau deşeurile municipale în gropi de gunoi erau Bulgaria (în proporţie de 100%), România (99%), Malta (97%), Lituania (96%) şi Letonia (93%). Procentul cel mai mare de incinerare a deşeurilor menajere s-a înregistrat în Danemarca (54% din deşeurile prelucrate), Suedia (49%), Olanda (39%), Belgia (36%), Luxemburg (36%), Germania (35%) şi Franţa (32%). În 10 state membre, incinerarea deşeurilor a fost egală sau sub 1%.

 

Reciclarea şi compostarea deşeurilor municipale este o practică des folosită în Austria (70% din deşeurile prelucrate), Germania (65%), Olanda (60%) şi Belgia (59%). În şapte state membre, mai puţin de 10% din deşeurile municipale au fost reciclate sau transformate în compost. Importanţa acestor două modalităţi de tratament variază considerabil în statele membre. Ţăril europene cu cel mai mare grad de reciclare a deşeurilor muncipale sunt Germania (48% din deşeurile tratate), Belgia şi Suedia (ambele cu 35%), Irlanda şi Olanda (ambele cu 32%) şi Slovenia (31%). Producerea de compost din deşeurile municipale reprezintă o practică obişnuită în Austria (40%), Olanda (27%), Belgia (25%), Spania şi Luxemburg (ambele cu 20%).

 

Statele membre ale Uniunii Europene au avut la dispoziţie opt ani pentru a se asigura că amplasamentele care existau înainte de intrarea în vigoare a legislaţiei europene privind depozitele de deşeuri sunt aliniate la normele europene sau închise. Executivul european a trimis scrisori tuturor statelor membre pentru a le reaminti obligaţia care le revine şi pentru a aduna date privind gradul de respectare a normelor. În cazul constatării unei încălcări a legislaţiei europene în domeniu, statele respective riscă să fie acţionate în justiţie.

Sursa AGERPRES