Evenimentele saptamanii 8-14 februarie 2010



Mai multe dintre noile state membre UE cer o nouă distribuire a plăţilor directe pentru agricultură, negocierile pentru noua politică agricolă comună, după 2013, anunţându-se astfel destul de dificile, scrie portalul german Top Agrar.

 

Bulgaria, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria susţin că UE trebuie să renunţe la actualele criterii ‘nejustificate’ de distribuire a plăţilor directe. Succesul pe viitor al politicii agricole va depinde, în bună măsură, de obiectivele pe care Uniunea şi le fixează pe viitor, mai susţin ele.

 

Sistemul plăţilor directe trebuie menţinut, însă simplificat. Distribuirea trebuie să se facă după un criteriu unitar, pentru a se asigura o concurenţă corectă şi pentru a veni în sprijinul unei agriculturi europene durabile. În zonele cu probleme, aceste plăţi directe trebuie acordate după criterii obiective, fondurile fiind luate din pilonul 1 (susţinerea pieţei şi a veniturilor) sau din pilonul 2 (dezvoltare rurală).

 

‘Noi dorim ca noua politică agricolă comună să păstreze caracterul de solidaritate şi să devină, astfel, mai simplă şi mai corectă’, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, care a lansat săptămâna trecută o invitaţie omologilor săi pentru a se întâlni să discute pe tema viitorului PAC

Sursa  AGERPRES