60 de ani de la declansarea „Experimentului Pitesti”



Sambata, 5 decembrie 2009, s-au comemorat 60 de ani de la declansarea aplicarii asupra tinerilor detinuti politici din Inchisoarea Pitesti, la 6 decembrie 1949 (ziua de Sfantul Nicolae), a metodelor abominabile de tortura denumite „reeducarea prin tortura” si cunoscute pe plan international ca „FENOMENUL sau EXPERIMENTUL PITESTI”.

Manifestarea a fost impartita in trei momente speciale. Prima parte a fost seminarul, format din dezbateri si marturisiri-acte de curaj. Partea a doua: vizita la ruinele penitenciarului din nordul Pitestiului. A treia parte: spectacolul „Un altfel de Craciun”, compus din textele scriitorilor care au scris in detentie: Radu Gyr, Zahu Pana, Dumitru Oniga, Marcel Petrisor, Anatolie Panis.

„Scopul principal al acestor actiuni este acela de a descoperi ceea ce a fost atunci, de a aduce un omagiu tuturor acelora care au trecut prin acest experiment. Le multumesc celor care sunt in viata si pot marturisi”-a spus profesorul universitar Ilie Popa, presedintele Asociatiei „Memoria”. Un moment emotionant l-a reprezentat discursul unor detinuti politici care nu s-au lasat reeducati. Este si cazul lui Paul Dumitrescu, Emil Sebesan, Iulian Constantin.

Acest eveniment a fost organizat in colaborare cu: Fundatia Culturala Memoria, Asociatia Fostilor Detinuti Politici-Filiala Arges, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, Institutul Roman de Istorie Recenta-Bucuresti, Teatrul Alexandru Davila din Pitesti, Primaria municipiului Pitesti si Europe Direct Arges.

Seminar Experimentul Pitesti Prezentarea martirilor din Inchisoarea Pitesti