* Aproximativ 200 de reprezentanţi ai agricultorilor din şase ţări central şi est europene (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bulgaria şi România) au participat, în apropierea sediului Comisiei Europene, la un protest cu privire la situaţia şi problemele grave întâmpinate de sectorul agricol şi alimentar intern ca urmare a conflictului din Ucraina. Manifestanţii au susţinut adoptarea unor măsuri la nivel european, precum reintroducerea taxelor vamale şi a contingentelor la produsele agricole şi alimentare ucrainene şi extinderea măsurilor preventive temporare cu privire la importurile din Ucraina cel puţin până la 14 iunie 2024, astfel încât capacitatea de stocare rămasă în ţările central şi est-europene să poată fi utilizată pentru a stoca cerealele Uniunii Europene după recolta din vara acestui an.
* Comisia a adoptat un pachet privind investiţiile individuale, cu noi norme care să îi protejeze pe investitorii individuali din UE şi să consolideze capacitatea de acţiune a acestora, conform https://ec.europa.eu/. Pachetul va spori încrederea investitorilor individuali de a investi în siguranţă în viitorul lor şi de a profita pe deplin de uniunea pieţelor de capital din UE. Pachetul adoptat are un domeniu de aplicare amplu şi priveşte întregul parcurs de investiţii al consumatorului.
De asemenea, cuprinde o directivă de modificare, ce revizuieşte normele existente prevăzute în Directiva privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID II), în Directiva privind distribuţia de asigurări (IDD), în Directiva privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), în Directiva privind administratorii fondurilor de investiţii alternative (DAFIA) şi în Directiva privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare (Solvabilitate II), precum şi un regulament de modificare, ce revizuieşte Regulamentul privind pachetele de produse de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (PRIIP).
* Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a lansat cea de-a treia ediţie a campaniei #EUChooseSafeFood, al cărei obiectiv este de a ajuta cetăţenii europeni să ia decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la alegerile lor alimentare. În 2023, campania va cunoaşte o amploare fără precedent, extinzându-se la 16 ţări din Europa (15 ţări membre UE şi Macedonia de Nord). România este pentru prima dată cooptată în această campanie, care se adresează în primul rând cetăţenilor europeni cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, cu accent pe tinerii părinţi şi pe persoanele interesate de siguranţa alimentară şi de ştiinţă.
Sursa Agerpres