DIGITrans – Transformarea digitală



Tehnologia digitală ne transformă viața, iar scopul strategiei digitale a Uniunii Europene este ca această transformare să fie în avantajul cetățenilor și întreprinderilor și să contribuie, în același timp, la crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic până în 2050.

O serie de sectoare precum transporturile, energia, sănătatea și finanțele au devenit tot mai dependente de tehnologiile digitale pentru a-și desfășura activitățile de bază. Digitalizarea oferă oportunități enorme și asigură soluții pentru multe dintre provocările cu care se confruntă Europa.

În acest sens, Centrul Europe Direct Argeș în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică, a organizat în data de 3 februarie 2023, o sesiune de formare cu privire la importanța securității cibernetice și transformarea digitală, care s-a adresat cadrelor didactice din județul Argeș.

Trainer la eveniment a fost domnul Octavian Popa, manager superior DGPI în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, care le-a prezentat celor 33 de participanți  informații despre Strategia de Securitate Cibernetică a României pentru perioada 2022-2027,  principalele modificări aduse la Directiva europeană NIS2.0, principalele categorii de atacuri cibernetice cu acțiuni de bază în cazul identificării unor astfel de atacuri.

În contextul deceniului digital, subiectele abordate au avut în vedere: delimitări conceptuale din sfera transformării digitale și a securității cibernetice, direcții de implementare/ digitalizare la nivel național și european, reforme la nivelul societății care vor valorifica potențialul de creștere digitală și oportunitățile aduse în domenii precum: economia digitală, digitalizarea autorităților fiscale, administrația publică digitală și formarea profesională în domeniul digital.

Trainerul  a explicat rolul campaniilor de conștientizare cu exemple concrete privind abordarea de la nivel european. În plus, interacțiunea umană în mediul online, diversificarea amenințărilor cibernetice, protejarea identității și a datelor personale în spațiul virtual, securitatea vieții private au fost alte câteva subiecte de interes pentru participanți.

Informațiile au fost prezentate astfel încât să poată fi preluate, transmise și multiplicate de către participanți astfel încât să fie în măsură, pe de o parte, să se protejeze la nivel individual, iar, pe de altă parte, să ofere sfaturi și recomandări celor apropiați.

Educația constituie unul dintre pilonii viitoarei societăți din România, sens în care Centrul Europe Direct Argeș încurajează organizarea și a altor evenimente de acest gen, oferind sprijinul și disponibilitatea de a contribui activ în planificarea și construirea unor inițiative similare pentru cetățenii din județul Argeș.