Evenimentele săptămânii 1 – 8 ianuarie 2023



* Programul de politică pentru 2030 ”Calea către deceniul digital”, care reprezintă un mecanism de monitorizare şi cooperare în vederea atingerii obiectivelor comune pentru transformarea digitală a Europei până în 2030, a intrat în vigoare.

Programul creează un nou cadru pentru proiectele multinaţionale, care va permite statelor membre să îşi unească forţele în ceea ce priveşte iniţiativele digitale.

Până în 2030, statele membre ale UE, în colaborare cu Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia, îşi vor configura politicile digitale pentru a atinge ţintele în 4 domenii, pentru: îmbunătăţirea competenţelor digitale de bază şi avansate ale cetăţenilor, îmbunătăţirea adoptării de noi tehnologii, cum ar fi în materie de inteligenţă artificială, date şi cloud, în întreprinderile din UE, inclusiv în întreprinderile mici, asigurarea în continuare a progresului UE în materie de conectivitate, infrastructură de calcul şi de date, precum şi punerea la dispoziţie online a serviciilor şi a administraţiei publice.

Aceste ţinte reflectă obiectivele programului de politică, cum ar fi asigurarea unei tehnologii digitale sigure şi securizate, un mediu online competitiv pentru IMM-uri, practici sigure în materie de securitate cibernetică, accesul echitabil la oportunităţi digitale pentru toţi, precum şi dezvoltarea de inovaţii durabile, eficiente din punct de vedere energetic şi din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Punerea în comun a investiţiilor de către statele membre este necesară pentru a atinge unele dintre ambiţiile obiectivelor şi ţintelor deceniului digital. Pentru a-şi uni eforturile în vederea obţinerii unui impact pe scară largă, programul de politică creează un proces de identificare şi de lansare a unor proiecte multinaţionale în domenii precum 5G, computerele cuantice şi administraţiile publice conectate, printre altele.

* Cei 162.931 de participanţi la runda din octombrie 2022 de înscrieri la DiscoverEU au primit marţi rezultatele candidaturilor lor, un număr total de 47.700 de tineri cu vârsta de 18 ani urmând să primească câte un permis de călătorie.

Din România vor primi câte un permis de călătorie 1.974 de tineri.

Candidaţii selectaţi vor călători, singuri sau într-un grup de până la cinci persoane, în perioada martie 2023-februarie 2024. Aceştia se vor deplasa în principal cu trenul, cu câteva excepţii, pentru ca şi cei care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate să poată participa.

În cadrul programului Erasmus+, această rundă de înscrieri a fost deschisă tinerilor cetăţeni născuţi între 1 ianuarie 2004 şi 31 decembrie 2004, din statele membre ale UE şi din ţările asociate la Erasmus + (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia).

Participanţii selectaţi vor putea, de asemenea, să participe la sesiuni de informare înainte de plecare sau la întâlniri în întreaga Europă, pentru a consolida dimensiunea educativă a călătoriilor. O sesiune live cu întrebări şi răspunsuri va avea loc la 12 ianuarie 2022 pe grupul oficial de Facebook #DiscoverEU, în cadrul căreia participanţii selectaţi vor primi informaţii cu privire la viitoarea lor călătorie.

Sursa: Agerpres