Evenimentele săptămânii 10 – 16 octombrie 2022



*** La Praga a avut loc, reuniunea informală a miniştrilor energiei din UE, în cadrul căreia a fost făcută o propunere ce include măsuri precum crearea unei platforme funcţionale pentru achiziţiile comune de gaze, creşterea transparenţei indicelui preţurilor TTF (TTF- Title Transfer Facility) şi consolidarea rezistenţei acestuia la comportamentul speculativ, se menţionează pe site-ul preşedinţiei cehe a Uniunii Europene, https://czech-presidency.consilium.europa.eu/.

*** Comisia Europeană a anunţat că măsurile de protecţie de urgenţă pentru persoanele care au fugit de războiul din Ucraina vor fi prelungite până cel puţin în martie 2024.

*** Utilizarea spaţiului aerian al ţărilor vecine pentru a ataca Ucraina este inacceptabilă, a declarat Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a denunţat folosirea spaţiului său aerian în atacuri ruseşti asupra asupra Kievului şi altor oraşe ucrainene.

*** Comisia a lansat runda de înscrieri de toamnă DiscoverEU, în cadrul căreia 35.000 de tineri vor primi un permis de călătorie de cale ferată cu care pot cunoaşte Europa şi explora cultura sa bogată. Înscrierile sunt deschise pentru candidaţii din ţările participante la programul Erasmus+, începând cu 11 octombrie şi sunt închise pe 25 octombrie. Pentru a putea câştiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitaţi să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz, scriu site-urile https://ec.europa.eu/ şi https://www.europarl.europa.eu/.

*** Comisia Europeană a aprobat o alocare de 11 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în cadrul programului NextGenerationEU. Acordul constă într-o obligaţiune de 5 miliarde de euro cu scadenţă în 2029 şi o altă obligaţiune de 6 miliarde de euro cu scadenţă în 2042.

*** Comisia Europeană a adoptat pachetul său de extindere pentru 2022, care oferă o evaluare detaliată a stării actuale şi a progreselor înregistrate de Balcanii de Vest şi Turcia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană.

*** Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a apreciat că a venit momentul să se acţioneze pentru consolidarea apărării europene şi a adăugat că reaprovizionarea celor 27 de state membre cu echipament de apărare reprezintă ”cea mai urgentă provocare”.

Sursa: Agerpres