Evenimentele săptămânii 18 – 24 iulie 2022



*** Într-o operaţiune la nivel european susţinută de Europol, forţele de poliţie din ţările participante şi angajaţii inspectoratelor de muncă au arestat peste 130 de infractori şi au identificat în jur de 60 de suspecţi şi circa 130 de potenţiale victime, informează un comunicat al organizaţiei europene.

Acţiunea comună care a vizat traficul de fiinţe umane a avut loc în perioada 6-13 iunie şi a fost coordonată de Frontex cu participarea a 22 de ţări şi a Interpol.

Peste 22.480 de oameni ai legii au participat la acţiune, în timpul căreia au fost efectuate verificări la frontierele terestre, maritime şi aeriene, precum şi pe rutele foarte utilizate spre Europa.

Acţiunea a dus la peste 130 de arestări şi la identificarea a încă 60 de suspecţi, fiind iniţiate în plus peste 100 de noi investigaţii. În total, au fost identificate peste 130 de posibile victime ale traficului de persoane, cel puţin 12 dintre acestea fiind confirmate ca minore. De asemenea, verificările au dus la depistarea a peste 220 de documente falsificate.

Ţările care au participat la acţiune sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Bosnia şi Herţegovina, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina şi Regatul Unit.

*** Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara est-europeană să depăşească consecinţele războiului, aceasta fiind prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană.

Ajutorul, sub formă de credite, vizează să răspundă nevoilor de finanţare imediate cele mai urgente ale Ucrainei, a declarat ministrul ceh al finanţelor Zbynek Stanjura, a cărui ţară asigură, până la finalul anului, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.

Cu noul ajutor, valoarea asistenţei macrofinanciare furnizate Ucrainei de Uniunea Europeană de la începutul conflictului ajunge la 2,2 miliarde de euro.

FMI a evaluat la 14,3 miliarde euro deficitul balanţei de plăţi a Ucrainei la finalul lunii iunie.

Sursa: Agerpres