Puncte esentiale privind sesiunea plenara de la Strasbourg



În perioada 14-17 septembrie 2009 a avut loc o sesiune plenară la Strasbourg. Printre punctele esenţiale ale acestei întâlniri enumerăm: numirea în funcţie a Preşedintelui Comisiei, alocuţiunea inaugurală a Preşedintelui PE Jerzy Buzek, preţul laptelui: prelungirea ajutoarelor publice până în februarie 2010, summit-ul G20 de la Pittsburgh: responsabilizarea instituţiilor financiare, precum şi protecţia vieţii private: noul acord UE-SUA privind transferul de date contestat.

Deputaţii europeni au votat cu privire la numirea lui José Manuel Barroso ca preşedinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat de cinci ani, după declaraţia susţinută de acesta în Parlamentul European.

În urma alegerii în iulie în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek a susţinut discursul său inaugural în faţa membrilor PE, în care şi-a prezentat priorităţile politice ale mandatului. Fost premier al Poloniei, domnul Buzek este prima persoană dintr-un stat membru care a aderat la UE în 2004, care a fost aleasă în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. El este membru al Partidului Popular European.

De asemenea, deputaţii au avut posibilitatea de a vota un proiect al Comisiei pentru prelungirea până în februarie 2010 a ajutoarelor publice în vederea achiziţionării de unt şi lapte praf degresat, care au fost prevăzute iniţial a se încheia la 31 august. Comisia pentru agricultură doreşte extinderea măsurilor privind stocarea privată a untului şi asupra brânzeturilor. Scăderea preţurilor la lapte şi situaţiile de urgenţă create pe piaţa produselor lactate, ca prime consecinţe ale crizei economice, sunt motive de îngrijorare în toată Europa.

Instituţiile europene caută în prezent cea mai bună metodă de a ajuta fermierii, fără însă a împiedica restructurarea sectorului agricol pe termen lung.

Salariile şi primele bancherilor, supravegherea pieţelor financiare şi restricţiile legate de dimensiunile băncilor sunt aspectele practice care au fost dezbătute la Strasbourg.

În ceea ce priveşte transferul de date bancare prin sistemul SWIFT, deputaţii au contestat propunerea de acord între UE şi Statele Unite ale Americii. Un aspect controversat a fost alegerea bazei legale de către guvernele UE, unde deputaţii europeni au solicitat implicarea lor în procesul de elaborare a acordului. Pentru mai multe detalii privind toate aceste puncte esenţiale ale sesiunii de la Strasbourg, puteţi accesa pagina Parlamentului European:

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/briefing_page/59385-257-09-38-20090804BRI59384-14-09-2009-2009/default_ro.htm