Evenimentele săptămânii 10 – 16 ianuarie 2022



*** Comisia Europeană contestă ferm faptul că Directiva UE privind gazele naturale ar fi încălcat vreo dispoziţie din Tratatul privind Carta Energiei, aşa cum susţine societatea Nord Stream 2 AG în cauza de arbitraj în materie de investiţii Nord Stream 2 împotriva UE. În plus, Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie în acest litigiu, se opune competenţei instanţei de arbitraj din diferite motive.

Aceste precizări sunt conţinute într-un răspuns scris în numele Comisiei Europene, la 5 ianuarie, la o solicitare formulată în octombrie 2021 de mai mulţi eurodeputaţi în legătură cu litigiul iniţiat de Nord Stream 2 AG împotriva UE, în special privind valoarea despăgubirilor solicitate de Nord Stream 2, care vorbeşte de o pierdere potenţială de peste 8 miliarde de euro.

*** În perioada 7-9 ianuarie, Grupul de dezbatere „Schimbări climatice şi mediu / Sănătate” îşi va prezenta recomandările pentru Conferinţa privind viitorul Europei. Panelul cetăţenilor va avea loc la Natolin (Varşovia) şi este cea de-a treia şi ultima sesiune în format hibrid, finalizându-se, astfel, recomandările adresate Conferinţei privind viitorul Europei. Participă aproximativ 200 de membri ai grupului din toate statele membre, de diferite vârste şi medii, informează site-urile https://www.europarl.europa.eu/ şi https://futureu.europa.eu/.

Conferinţa privind viitorul Europei este un forum larg de dezbatere adresat tuturor cetăţenilor europeni. Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetăţenii europeni şi să ia măsuri, în limitele competenţelor lor, în urma recomandărilor formulate. Până în primăvara anului 2022, se preconizează că vor fi elaborate concluziile conferinţei pentru a oferi orientări privind viitorul Europei, mai scrie site-ul https://futureu.europa.eu/.

*** UE a decis să dedice anul 2022 tinerilor, Uniunea recunoscând importanţa bunăstării, dezvoltării, implicării şi participării tinerilor în societate. În acest sens, a lansat mai multe programe şi iniţiative pentru tineret de-a lungul timpului: de la programul de schimb Erasmus, care a început în 1987, până la cea mai recentă implicare a tinerilor în Conferinţa privind viitorul Europei, unde o treime dintre participanţii la panelurile cetăţenilor au sub 25 de ani.

*** În 2020, „activităţile de administraţie publică, apărare, educaţie, sănătate umană şi asistenţă socială” au devenit cele mai importante activităţi economice din UE. Aceste activităţi au reprezentat 19,8% din valoarea adăugată brută totală (VAB) a UE, depăşind „industria (cu excepţia construcţiilor)” (19,5%) şi „activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transport, cazare şi servicii alimentare” (17,9%). Cele mai puţin semnificative activităţi economice din UE au fost „agricultura, silvicultură şi pescuitul” (1,8%), urmate de „arte, divertisment şi recreere; alte activităţi de servicii; activităţi ale organizaţiilor şi organelor casnice şi extrateritoriale” (3,0%). În termeni reali, VAB totală generată de activităţile economice din UE în 2020 a fost cu 5,9% mai mic decât în 2019, se arată pe site-ul https://ec.europa.eu/.

Sursa: Agerpres