Evenimentele săptămânii 6 – 12 decembrie 2021



*** Miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale din cadrul UE reuniţi în Consiliu luni la Bruxelles au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere cu privire la o propunere a Comisiei Europene de legiferare a unor salarii minime adecvate în Uniune.

În urma acestui acord pot începe negocierile dintre cele trei instituţii ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni şi-a votat poziţia, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană pentru a conveni un text final.

Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de trai, prezentul proiect de act legislativ stabileşte un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor şi pentru îmbunătăţirea accesului efectiv la protecţia salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim.

Statele membre cu salarii minime legale au sarcina de a institui un cadru procedural pentru a stabili şi a actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii stabile şi clare. Salariile minime legale vor fi actualizate în mod regulat şi prompt. În plus, cuantumul acestora poate fi ajustat prin mecanisme de indexare automată, detaliază un comunicat de presă publicat pe site-ul Consiliului UE.

În UE, există diferenţe mari între statele membre în ceea ce priveşte măsura în care lucrătorii sunt acoperiţi de convenţiile colective şi nivelul salariilor minime. Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale pieţelor forţei de muncă din statele membre. Deşi respectă aceste diferenţe, proiectul de act legislativ stabileşte un cadru procedural pentru promovarea unei protecţii mai bune şi mai eficace a salariului minim în toate statele membre.

Conform noilor reguli, este de aşteptat ca salariile minime să crească în mai mult de jumătate din statele membre, ajutând peste 25 de milioane de lucrători. Datorită acestei directive, România se poate apropia de un trai decent, oferit de salariile din statele Europei de Vest.

*** Uniunea Europeană a declarat 2022 „Anul European al Tineretului”.

Într-un comunicat dat publicităţii de statele membre, au fost anunţate conferinţe, evenimente şi alte iniţiative care îi vor pune în lumina reflectoarelor pe cetăţenii mai tineri ai Uniunii Europene.

„Tinerii au îndurat multe greutăţi în timpul pandemiei. Un „An European al Tineretului” le-ar onora eforturile de a depăşi decepţiile pe care le-au experimentat şi pe care le-a provocat criza COVID-19″, se arată în comunicat.

Programul, care a fost negociat de Parlamentul European şi de statele membre, urmează să fie aprobat oficial.

Europarlamentara Sabine Verheyen a precizat că s-a alocat un buget minim de opt milioane de euro acestui proiect, iar eurodeputata Petra Kammerevert a cerut interzicerea stagiilor şi a uceniciilor neplătite.

În discursul său despre starea Uniunii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţase deja intenţia declarării 2022 „an al tineretului”.

*** Comisia Europeană intenţionează să modifice unul dintre textele fondatoare ale Uniunii Europene în sensul combaterii mai ferme a violenţei contra femeilor, persoanelor LGBTQ+ şi altor minorităţi.

În luna martie Comisia Europeană va prezenta o propunere privind combaterea violenţelor împotriva femeilor, online şi offline. În plus, blocul comunitar elaborează în prezent proiectul legii privind serviciile digitale (Digital Services Act), care va obliga platformele online să combată conţinutul ilegal.

Comisia doreşte astfel să extindă lista infracţiunilor pasibile de pedepse conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene. Lista deja include infracţiuni legate de terorism, trafic de droguri, trafic de persoane, exploatare sexuală a femeilor şi copiilor şi corupţie.

Sursa:  Agerpres