Evenimentele săptămânii 4 – 10 octombrie 2021



*** Comisia Europeană a prezentat prima strategie a Uniunii Europene pentru combaterea antisemitismului, care stabileşte măsuri dedicate în cadrul a trei piloni de referinţă – prevenirea tuturor formelor de antisemitism, protejarea şi promovarea vieţii evreieşti şi, respectiv, promovarea memoriei istorice şi a educaţiei cu privire la Holocaust, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

UE va consolida cooperarea UE-Israel în lupta împotriva antisemitismului şi va promova revitalizarea patrimoniului evreiesc la nivel mondial.

*** Comisia Europeană a cerut desfăşurarea unei anchete privind eventuala respingere ilegală a migranţilor la frontierele Uniunii Europene, pe fondul unor relatări media privind existenţa unor asemenea cazuri la graniţele Croaţiei şi Greciei, conform Reuters. ”Comisia se opune ferm oricăror practici de respingere şi a subliniat în mod repetat că astfel de practici sunt ilegale, iar autorităţile naţionale au responsabilitatea de a investiga orice acuzaţii, în vederea stabilirii faptelor şi a urmăririi corespunzătoare a oricăror nereguli”, a menţionat, la 7 octombrie 2021, un purtător de cuvânt al executivului UE. Conform dreptului umanitar internaţional, oamenii au dreptul de a solicita azil şi este interzis ca potenţialii refugiaţi să fie trimişi acolo unde vieţile lor ar putea fi în pericol.

*** În luna octombrie 2021, cinci state membre ale Uniunii Europene – Franţa, Grecia, Republica Cehă, Spania şi România – au cerut adoptarea unei abordări comune de către blocul comunitar în privinţa gestionării creşterii preţurilor energiei. Miniştrii economiei şi finanţelor din zona euro au discutat, la 4 octombrie 2021, la Luxemburg, pe marginea exploziei preţurilor în domeniul energiei.

*** Eurodeputaţii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat cu 615 voturi pentru, 24 împotrivă şi 48 abţineri, o rezoluţie privind siguranţa rutieră în Uniunea Europeană care prevede măsuri pentru reducerea numărului deceselor pe drumurile europene, între care limite de viteză sigure – 30 km/h în zonele rezidenţiale, toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului şi crearea unei agenţii europene pentru transport rutier.

*** Parlamentul European a votat, cu 377 de voturi pentru, 248 împotrivă şi 62 de abţineri, o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene adoptarea unor măsuri în iniţiativele legislative europene astfel încât folosirea inteligenţei artificiale de către poliţie să fie limitată pentru a nu se ajunge la supraveghere în masă.

*** Membrii Parlamentului European au adoptat, la Strasbourg, un raport care solicită un set de măsuri cuprinzător, o politică coerentă în domeniul IT şi o mai bună coordonare a apărării cibernetice militare pentru a consolida securitatea cibernetică a Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres