Evenimentele săptămânii 28 iunie – 4 iulie 2021



*** Prima sesiune plenară a Conferinţei privind viitorul Europei s-a desfăşurat la Strasbourg.

Scopul este de a veni cu propuneri concrete până la începutul anului 2022, care vor fi apoi deliberate de membrii UE şi de Parlamentul European.

Mulţi dintre vorbitorii de la evenimentul de la Strasbourg – unii în direct, alţii online – s-au referit la necesitatea de a implica cetăţenii UE în politică, în special pe teme precum schimbările climatice, migraţia, forţa de muncă, schimburile academice şi libertatea de călătorie.

Conferinţa a fost concepută ca fiind deschisă. Pe lângă sesiunea plenară, Conferinţa privind viitorul Europei se va desfăşura sub forma unei platforme online multilingve care va permite cetăţenilor europeni să îşi împărtăşească viziunea asupra viitorului Europei. Astfel, ei au posibilitatea de a participa online şi chiar de a-şi înfiinţa propriile grupuri de discuţii.

Platforma, care a fost lansată la mijlocul lunii aprilie și a atras peste 17 700 de participanţi până în luna iunie 2021.

*** Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în India şi deosebit de contagioasă, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august, a prognozat miercuri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), făcând apel la vigilenţă.

Dacă varianta Alpha (B.1.1.7), detectată mai întâi în Marea Britanie, rămâne deocamdată predominantă în regiune, modelările agenţiei prognozează că varianta Delta (B.1.617.2), reperată iniţial în India, va reprezenta 70% din noile infectări în UE la începutul lunii august şi 90% la sfârşitul aceleiaşi luni.

Pentru a stopa propagarea variantei Delta, care, potrivit ECDC, este cu 40 până la 60% mai transmisibilă decât Alpha, agenţia europeană cheamă la accelerarea campaniilor de vaccinare.

Fie că se bazează pe date de laborator sau din viaţa reală, studiile indică faptul că administrarea unei singure doze de vaccin nu furnizează decât o protecţie limitată împotriva variantei Delta.

Până acum, în jur de 30% din persoanele de peste 80 de ani şi circa 40% din cele de peste 60 de ani nu au încheiat schema de vaccinare, arată ECDC, din care fac parte cele 27 de state membre ale UE, precum şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Totodată, ECDC invită statele la prudenţă în ce priveşte relaxarea măsurilor sanitare împotriva coronavirusului.

Sursa: Agerpres