Evenimentele săptămânii 24 – 30 mai 2021



*** Liderii europeni au aprobat certificatul sanitar european care va facilita călătoriile în interiorul UE în timp de pandemie, dar continuă discuţiile dificile despre planul de acţiune pentru climat.

Acest certificat va fi în vigoare timp de un an şi va cuprinde informaţii care să ateste dacă persoana titulară a fost vaccinată anti-COVID-19, dacă a trecut printr-o infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 în ultimele şase luni sau dacă are un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele zile.

Totuşi, statele membre îşi rezervă dreptul de a reinstitui măsuri excepţionale, cum ar fi carantina sau testarea suplimentară, dar numai dacă situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte, respectiv dacă se vor confrunta cu o creştere a infectărilor sau cu răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Liderii europeni şi-au prezentat poziţiile asupra viitorului plan de acţiune climatică pe care Comisia Europeană îl va propune la jumătatea lunii iulie pentru atingerea neutralităţii emisiilor de carbon la orizontul anului 2050.

*** Parlamentul European sprijină o iniţiativă cetăţenească pentru o politică a UE privind migraţia.

Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PE) a susţinut menţinerea deschisă a unei iniţiative cetăţeneşti care solicită Comisiei Europene să stabilească o politică migratorie care să respecte drepturile omului, cu o atenţie specială pentru migranţii care mor în timp ce încearcă să ajungă în Europa.

*** Comisia Europeană a prezentat, la 26 mai 2021, propuneri pentru întărirea codului de bune practici împotriva dezinformării semnat de mai multe platforme digitale, printre care Facebook şi Google, cerându-le acestora mai multă transparenţă în privinţa algoritmilor şi mai multe proceduri de verificare. Acest cod, instrument de autoreglementare, urmează să devină mai constrângător odată cu viitoarea legislaţie în domeniul digital (încadrată ‘Digital Services Act’, DSA).

DSA va obliga platformele să aplice măsuri pentru a lupta, printre altele, împotriva dezinformării, iar respectarea codului de bune practici va face parte din această legislaţie, permiţând să se evite amenzi grele. Aceste propuneri vor fi discutate cu platformele digitale, care vor trebui să prezinte o primă versiune a codului revizuit în toamna acestui an, pentru a fi operaţional de la începutul lui 2022.

*** Proiectul pan-european PORTnetZERO ce propune decarbonizarea Deltei Dunării, ca parte din implementarea Pactului Ecologic European (Green Deal), depune eforturi pentru a obţine finanţare din partea Comisiei Europene, în condiţiile în care există o avalanşă de propuneri pe subiectele aeroporturi şi porturi verzi, cu consorţii renumite la nivel european determinate să intre într-o competiţie feroce pentru a fi selectate, caz în care primesc până la 25 milioane de euro pentru o perioadă de 4-5 ani.

Sursa: Agerpres