Instrumente utile în comunicarea europeană



Centrul Europe Direct Argeș a organizat, în luna aprilie 2021, un atelier online desfășurat pe platforma Webex, dedicat multiplicatorilor de informații europene din județul Argeș, cu scopul de a crește încrederea cetățenilor argeșeni în folosirea serviciilor digitale. Au fost prezentate informații despre viziunea și obiectivele Comisiei Europene pentru a asigura o transformare digitală reușită a Europei până în 2030.

Busola pentru dimensiunea digitală a Europei, Indicele economiei și societății digitale (DESI), cu evoluția statelor membre ale UE în ceea ce privește competitivitatea digitală și exemplele de bune practici în utilizarea serviciilor digitale au fost de real interes pentru participanții la atelier.

Reprezentanții Centrului Europe Direct Argeș au promovat Conferința privind Viitorul Europene cu cea mai nouă platformă digitală multilingvă, unde fiecare cetățean își poate aduce contribuția proprie la diferite consultări, poate împărtăși idei și participa la multiple evenimente europene.

Prin exerciții interactive, multiplicatori din Arefu, Buzoești, Bradu, Boteni, Călinești, Cetățeni, Coșești, Câmpulung Muscel, Leordeni, Morărești, Merișani, Oarja, Poienarii de Muscel, Rucăr, Suseni, Șuici, Ștefănești, Topoloveni s-au familiarizat cu servicii publice online (aici.gov.ro, Ghiseul.ro, E-guvernare.ro, E-pasapoarte.ro etc.) și au învățat să folosească instrumente utile în realizarea diferitelor colectări de date sau chiar posibile consultări publice pentru a veni în sprijinul cetățenilor din comunitățile lor.

Consolidarea bibliotecilor publice din mediul rural sau urban mic ca puncte de multiplicare a subiectelor cu tematică europeană reprezintă obiectivul instruirilor de acest gen, în contextul dezvoltării competențelor europene comune ce ne conturează viitorul în Uniunea Europeană.