Evenimentele săptămânii 5-11 aprilie 2021



*** Comisia Europeană a transferat 13 miliarde euro unui număr de şase state membre ale UE în cadrul celei de-a şasea tranşe a sprijinului financiar acordat prin intermediul Instrumentului SURE. Aceasta este a treia operaţiune de acest fel din 2021. În urma acestor operaţiuni, Cehia a primit 1 miliard euro, Belgia – 2,2 miliarde euro, Spania – 4,06 miliarde euro, Irlanda – 2,47 miliarde euro, Italia – 1,87 miliarde euro şi Polonia – 1,4 miliarde euro. Este prima dată când Irlanda a primit finanţare în cadrul instrumentului. Celelalte cinci ţări ale UE au beneficiat deja de împrumuturi în cadrul SURE.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanţarea schemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi destinate inclusiv lucrătorilor independenţi. Sumele plătite urmează celei de-a şasea serii de obligaţiuni cu impact social emise în cadrul Instrumentului SURE al UE, care a suscitat un interes considerabil din partea investitorilor.

*** În 2020, vacanţele de primăvară şi de vară au fost semnificativ afectate de pandemia de COVID-19, din cauza restricţiilor de călătorie, a modificărilor preferinţelor de călătorie, precum şi a altor măsuri de precauţie luate ca răspuns la pandemie. Drept urmare, turismul a fost printre sectoarele cele mai afectate de pandemia de COVID-19, deşi impactul variază în funcţie de tipurile de turism, conform Eurostat.

*** Comunitatea internaţională s-a angajat să acorde 5,3 miliarde euro pentru 2021 şi pentru anii următori Siriei şi ţărilor învecinate care găzduiesc cea mai mare populaţie siriană de refugiaţi. Din această sumă, Uniunea Europeană a anunţat 3,7 miliarde euro, şi anume 1,12 miliarde euro din partea Comisiei Europene şi 2,6 miliarde euro din partea statelor membre ale UE. Uniunea Europeană în ansamblu rămâne cel mai mare donator, având în vedere că a acordat asistenţă umanitară, de stabilizare şi rezilienţă în valoare de 24,9 miliarde euro, mobilizată colectiv de la începutul crizei, în 2011, pentru a face faţă consecinţelor acesteia.

Sursa: Agerpres