Vocea mea în Europa!



În perioada 2-5 septembrie 2019, Centrele Europe Direct Argeș, Bistrița și București au organizat școala de vară “Vocea mea în Europa!”, dedicată celor mai implicați voluntari ai centrelor de informare europeană.

În cadrul cursului de formare derulat pe parcursul a trei zile, un număr de 24 de tineri din diferite regiuni din România și-au dezvoltat creativitatea și competențele de comunicare prin intermediul imaginilor. Aceștia au prezentat realitatea mediului în care trăiesc prin fotografii și au transmis emoțiile din spatele acestora cu ajutorul metodei de comunicare denumită „PhotoVoice”.

Această metodă non-formală a dat șansa tinerilor să răspundă la mai multe întrebări, dintre care cele mai relevante fiind: „Ce mă face să fiu un cetățean european mândru?”, „Care sunt proiectele europene de succes din jurul meu și care e povestea lor?”, „Cum ajunge Uniunea Europeană aproape de mine?”. Prin crearea unui spaţiu de discuţie în cadrul comunităţii, tinerii și-au împărtăşit propriile nevoi, dorinţe şi perspective asupra viitorului UE, au reflectat asupra problemelor pe care le întâmpină şi asupra unor posibile soluţii.

Obiectivele acestei acțiuni au presupus creșterea implicării tinerilor în procesul decizional european prin crearea unor povești din fotografii a Europei viitorului lor, privită în paralel cu realitatea din comunitățile în care trăiesc. Entuziasmați și dornici să comunice, să socializeze și să învețe noi metode de a-și exprima opiniile, tinerii voluntari au fost provocați la diferite jocuri de creație despre ei și despre comunitatea în care trăiesc, despre asumarea unei atitudini civice active prin formularea unui context al beneficiilor statutului de țară membră a UE, a cărei cetățeni suntem.

În ciuda diferențelor de vârstă și mediu, atât elevi de liceu cât și studenți, prin metoda de educație non-formală folosită au reușit să dea dovadă de cooperare, implicare și comunicare, astfel încât au îndeplinit cu succes obiectivele acestei acțiuni.

Părerile, poveștile expuse, conexiunile dintre oameni și integrarea în comunitatea europeană, străini plecați și reveniți în țară, dezvoltarea orașului cu fonduri europene, toate aceste povești au fost încadrate în fotografii.  Participanții au realizat, în echipe mixte, 4 expoziții minunate care pot fi vizualizate la sediul fiecărui centru pe parcursul lunilor viitoare.

La finalul acestui curs de formare toți participanții au fost felicitați și recompensați pentru implicarea lor în comunitate, fiind totodată încurajați să continue pe același drum și să transmită generațiilor viitoare mesajul că doar împreună vor schimba lumea.