Noi tarife de roaming incepand cu 1 iulie 2009



Parlamentul European a redus tarifele pentru efectuarea şi recepţionarea apelurilor, transmiterea de mesaje text şi pentru navigare pe internet în străinătate. De această măsură beneficiază cel puţin 140 milioane de utilizatori.

În mai 2007, deputaţii europeni au sprijinit, cu o majoritate covârşitoare, un acord de compromis în primă lectură, realizat de Parlament în urma unor intense negocieri cu Consiliul, prin care au fost plafonate tarifele pentru utilizarea telefoanelor mobile în străinătate, cunoscută sub denumirea de roaming mobil. Noua legislaţie a intrat în vigoare la 30 iunie 2007.

Utilizatorii de telefoane mobile fac uz de roaming atunci când efectuează sau recepţionează apeluri în străinătate, în timp ce sunt transferaţi în reţeaua unui operator străin gazdă. În loc de a-i trimite clientului o factură, operatorul gazdă taxează operatorul din statul de origine al utilizatorului, utilizând un tarif en gros convenit de cele două companii. Ulterior, operatorul din ţara de origine îşi recuperează tariful plătit fie prin perceperea unei anumite sume care apare pe următoarea factură a utilizatorului, fie prin deducerea sumei respective din creditul de care dispune acesta.

Înainte de intrarea în vigoare a regulamentului privind roamingul, efectuarea unui apel costa utilizatorul în medie € 1,15/minut, adică de cinci ori mai mult decât costul real al serviciilor en gros.

Intenţia nu a fost aceea de a fixa preţul roamingului la valori stabilite de UE, ci de a stabili un plafon sub al cărui nivel operatorii de telefonie mobilă să poată concura, oferind preţuri mai mici şi realizând totodată un profit rezonabil. Eurotariful plafonează preţul apelurilor efectuate la € 0,46/minut, iar din vara anului 2009 la un nivel şi mai redus.

Regulamentul privind roaming-ul permite consumatorilor să beneficieze de o aşa numită plafonare a preţurilor. Operatorii din ţara de origine îşi pot acum tarifa clienţii cu maximum 0,42 euro/minut (exclusiv TVA) pentru apelurile efectuate şi cu maximum 0,22 euro/minut (exclusiv TVA) pentru cele recepţionate. Începând cu 1 iulie, aceste plafoane stabilite la preţurile cu amănuntul au fost reduse şi mai mult: la 0,43 euro şi, respectiv, € 0,19 (exclusiv TVA).

Deputaţii europeni au ales modelul „opt-out”, care permite aplicarea implicită a eurotarifului în cazul în care clientul nu face altă alegere. Regulamentul le impune operatorilor din ţara de origine să ofere clienţilor, odată ce au trecut frontiera, informaţii personalizate de bază privind preţul de roaming (inclusiv TVA) perceput pentru apelurile efectuate şi recepţionate, de îndată ce aceştia trec frontiera.

Potrivit revizuirii regulamentului privind roamingul, care ar fi expirat în 2010, concurenţa dintre operatori nu este, încă, suficient de puternică, deoarece preţul apelurilor efectuate în roaming nu diferă suficient sub plafoanele maxime. În aprilie 2009 Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord privind plafonarea preţurilor la convorbirile efectuate în roaming în perioada 2010-2012. Operatorii de telefonie mobilă din ţara gazdă vor putea impune următoarele tarife pentru convorbirile efectuate în roaming:

  • de la 1 iulie 2010: maximum 0,39 € pe minut (fără TVA) pentru efectuarea unui apel şi maximum 0,15 € (fără TVA) pe minut pentru primirea unui apel;
  • de la 1 iulie 2011: maximum 0,35 € pe minut (fără TVA) pentru efectuarea unui apel şi maximum 0,11 € (fără TVA) pe minut pentru primirea unui apel.

Alte servicii de date în roaming, precum trimiterea de emailuri şi imagini sau navigarea pe internet prin telefonul mobil sau calculatorul portabil, vor fi reglementate la nivel en gros. Aceasta înseamnă că va exista un plafon superior al preţului pe care un operator le aplică operatorului gazdă al clientului care utilizează serviciile de roaming, preţ calculat în funcţie de kilobyte:

  • de la 1 iulie 2009: maximum 1 € / megabyte (fără TVA);
  • de la 1 iulie 2010: maximum 0,80 € / megabyte (fără TVA);
  • de la 1 iulie 2011: maximum 0,50 € / megabyte (fără TVA).

Pentru a preveni şocul unei facturi excesiv de mari, începând cu 1 martie 2010, clienţii serviciilor de roaming vor putea să opteze, în mod gratuit, pentru o limită maximă a preţului facturii. Această limită ar putea fi stabilită la nivelul de 50 € (fără TVA) sau volumul de date aferent. Potrivit compromisului, începând cu 1 iulie 2010, această limită se va aplica tuturor clienţilor care nu s-au exprimat pentru o altă opţiune.

Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligaţi să avertizeze clienţii dacă aceştia au atins 80% din limita impusă. Odată ce această limită a fost atinsă, se va trimite o nouă notificare în care se indică procedura ce trebuie urmată dacă clientul doreşte să utilizeze în continuare serviciile pentru roaming-ul de date. În cazul în care clientul nu răspunde, operatorul va putea sista serviciile de roaming.

La iniţiativa deputaţilor europeni, Comisia Europeană va reevalua până cel mai târziu la mijlocul anului 2011, printre altele, „gradul în care consumatorii au beneficiat datorită reducerilor de preţuri la serviciile de roaming”, precum şi situaţia concurenţială a operatorilor mai mici, independenţi sau intraţi recenţi pe piaţă. În plus, i se solicită Comisiei Europene să evalueze şi alte metode în afară de reglementarea de preţ, în vederea creării unei pieţe interne competitive pentru serviciile în roaming.

Despre acest subiect puteţi citi mai mult pe site-ul Parlamentului European: http://www.europarl.europa.eu/news/public/default_ro.htm