Evenimentele săptămânii 25-31 decembrie 2017



Utilizarea aditivilor în carnea de shaorma vândută în Uniunea Europeană este autorizată

Parlamentul European a eşuat miercuri, la limită, în a interzice utilizarea unor aditivi chimici pe bază de fosfaţi, consideraţi esenţiali în tratarea cărnii pentru kebab şi shaorma, informează AFP.

Opozanţii aditivilor aveau nevoie de o majoritate absolută de 376 de voturi dintre cele 751 aparţinând eurodeputaţilor, pentru a putea refuza utilizarea aceşti aditivi. Însă, la vot, pentru interzicerea fosfaţilor s-au primit doar 373 de voturi, cu trei mai puţine decât era nevoie pentru a obţine o majoritate absolută.

Autorizarea fosfaţilor în kebab „nu va avea niciun impact semnificativ asupra expunerii globale a populaţiei faţă de aceste substanţe” i-a asigurat pe eurodeputaţi comisarul european pentru siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Rezultatul votului din Parlamentul European era aşteptat cu nerăbdarea de industria kebab-ului, care susţine că are nevoie de fosfaţi pentru a menţine aromele şi umezeala în carnea folosită la kebab şi shaorma.

Sursa: Agerpres