Evenimentele saptamanii 25-31 mai 2009



Alegatorii care in ziua scrutinului pentru Parlamentul European nu se afla in comuna, orasul sau municipiul unde isi au domiciliul isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, potrivit unei decizii adoptate de Biroul Electoral Central (BEC), in sedinta din 25 mai.

De asemenea, cetatenii romani aflati in strainatate in ziua alegerilor vor putea vota pe baza unuia dintre documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.

Ministerul roman al Afacerilor Externe organizeaza, pentru scrutinul din 7 iunie, 86 de sectii de votare in afara Europei pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare din Europa, precum si sase sectii de vot in teatrele de operatiuni, pentru a da cetatenilor romani din strainatate posibilitatea sa isi exprime dreptul de vot.

Printre sectiile de vot din afara Europei, 19 vor fi deschise in SUA, 3 sectii in Australia, 4 in Canada, 3 sectii in Israel si 3 sectii in Republica Populara Chineza.

In total, in strainatate, MAE a organizat 190 de sectii de vot, 98 dintre acestea fiind in Europa.