Planeta noastră, viitorul nostru



Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent. Planeta noastră trece prin niște schimbări climatice semnificative și accelerate, care au început cu peste un secol în urmă.

Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că planeta se încălzește mai rapid ca oricând din cauza cantității uriașe de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de activitățile oamenilor. Astfel de activități includ, de exemplu, arderea combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaz), utilizarea autovehiculelor și tăierea pădurilor.

Transformările prin care trece clima pot schimba complet modul în care trăim. Astfel, în UE și în întreaga lume, guvernele, companiile și oamenii iau măsuri pentru a combate cauzele acestui fenomen și pentru a se adapta la schimbările produse de acesta.

Această broșură oferă informații relevante pentru cititori despre cum contribuie știința la combaterea schimbărilor climatice, exemple de fenomene meteo extreme și ce măsuri putem lua pentru a schimba ceva în bine pentru planeta noastră. La finalul acestui material se găsește un chestionar pentru cei care vor să-și testeze cunoștințele pe care le au cu privire la acest subiect.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2015