Justiție, drepturi fundamentale și egalitate



Într-o Europă fără frontiere, din ce în ce mai mulți oameni trăiesc, muncesc, studiază și fac afaceri în alte țări ale Uniunii Europene. Uniunea le facilitează cetățenilor exercitarea drepturilor care le revin prin crearea unui veritabil spațiu european de justiție. De asemenea, se străduiește să consolideze încrederea reciprocă între instanțele și administrațiile din cele 28 de state membre, astfel încât să se obțină recunoașterea reciprocă a hotărârilor judecătorești.

Armonizarea reglementărilor și a standardelor minime în întreaga UE și facilitarea accesului la justiție în condiții de egalitate în toate țările sunt aspecte esențiale pentru realizarea unui spațiu comun al justiției. În același timp, UE face eforturi pentru a le permite cetățenilor și întreprinderilor să profite pe deplin de avantajele pieței unice.

În cuprinsul acestui material regăsiți subiecte precum: de ce este nevoie de politici eficiente în domeniul justiției; cum acționează UE: instrumente și obiective; rezultate: beneficii pentru cetățeni și întreprinderi; perspective: mai multă putere în mâinile cetățenilor și favorizarea creșterii economice.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2015