Evenimentele săptămânii 9 – 15 februarie 2015



18 programe de dezvoltare rurală au obţinut aprobare

Comisia Europeană a aprobat 18 programe de dezvoltare rurală din cele 118 programe destinate îmbunătăţirii competitivităţii sectorului agricol din Uniunea Europeană.

Primele nouă programe de acest fel au fost adoptate în luna decembrie a anului trecut.

Cele 18 programe adoptate vor beneficia de finanţare în valoare de 14,325 miliarde de euro de la bugetul UE, la care se vor adăuga finanţări naţionale, regionale şi private. Prin adăugarea celor nouă programe adoptate în decembrie, decizia de astăzi duce numărul programelor de dezvoltare rurală adoptate la 27 din 118, ceea ce înseamnă că programe în valoare de peste 35 de miliarde de euro (aproximativ 36% din buget) au fost aprobate până acum.

Dezvoltarea rurală este al doilea pilon al Politicii Agricole Comune. În total, 118 programe sunt prevăzute pentru toate cele 28 de state membre ale UE. Cele 118 programe multianuale şi operaţionale la nivel naţional sau regional vor beneficia de un sprijin total din partea UE în valoare de 99,6 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020 prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), la care se vor adăuga finanţări naţionale, regionale şi private.

Sursa: Agerpres