Evenimentele săptămânii 29 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015



UE vrea o nouă etichetare a produselor, pentru o alimentaţie mai sănătoasă a europenilor

Europenii vor fi mai bine informaţi cu privire la ceea ce mănâncă, datorită modificării regulilor de etichetare alimentară, ceea ce le-ar permite consumatorilor să evite alergiile, să numere caloriile fără a avea nevoie de o lupă sau să nu ingereze nanomateriale.

Această reglementare ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranţă alimentară să fie mai bine protejate.

Începând cu luna decembrie 2014, prezenţa a 14 presupuşi alergeni obişnuiţi (arahide, lapte, nuci, etc) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.

Pentru biscuiţi sau dulciuri care conţin ulei sau grăsimi ‘vegetale’, fabricanţii vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este şi menţionarea adaosului de apă sau de proteine, în timp ce ‘peştele’ sau ‘carnea’ reconstituite vor trebui etichetate ca atare.

Prezenţa de nanomateriale manufacturate va trebui, de asemenea, să fie semnalată, o regulă menită să disipeze totala nebuloasă existentă astăzi în ceea ce priveşte utilizarea lor în industrie.

Incluse foarte probabil în compoziţia diverselor preparate, de exemplu a deserturilor cu ciocolată, a mezelurilor sau a supelor, se crede că aceste substanţe minuscule pot dăuna sănătăţii umane.

Transparenţă va trebui să existe şi în ceea ce priveşte provenienţa cărnii de peşte, al cărui nume comercial şi specie vor trebuie să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat şi modalitatea în care a fost pescuit.

Mousse-urile de ciocolată şi crenvurştii vor putea continua să fie comercializaţi încă trei ani fără etichetare nutriţională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afişarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.

Sursa: Agerpres