Mediul pentru europeni – Premiile Natura 2000 – proiecte de vârf care salvează biodiversitatea



„Biodiversitatea” nu este altceva decât varietatea vieții pe Pământ. Viața, în toate formele sale variate, face ca planeta noastră să fie locuibilă și frumoasă, iar noi nu numai că găsim în lumea naturală o sursă de plăcere estetică și un spațiu de agrement, ci și depindem de ecosistemele naturale pentru materii prime vitale și pentru producția de alimente.

UE și-a definit angajamentul de a proteja, a conserva și a spori biodiversitatea prin strategia în domeniul biodiversității pentru 2020 și noul program de acțiune pentru mediu. Un alt exemplu al acestui angajament îl reprezintă înființarea rețelei Natura 2000, care cuprinde peste 27.000 de situri protejate reprezentând 18% din suprafața terestră și 4% din zonele maritime din UE. Prin activitatea sa, rețeaua dorește să asigure supraviețuirea pe termen lung a celor mai valoroase și mai amenințate specii și habitate din Europa.

În această revistă regăsim câteva subiecte referitoare la: sprijinirea pătrunderii pe piață a tehnologiilor verzi ultramoderne; accesul la resursele genetice și partajarea beneficiilor acestora; Săptămâna Verde 2014: locurile de muncă și economia circulară; proiectele de pionierat Natura 2000.

Revistă a Direcţiei Generale Mediu, septembrie 2014.