Evenimentele săptămânii 8 – 14 septembrie 2014



Parlamentul European a aprobat ajutorul de 3,57 milioane de euro acordat muncitorilor disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii pentru a-şi găsi noi locuri de muncă. Finanţarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile naţionale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de miniştri al UE.

Autorităţile române au cerut ajutor prin FEAG pentru 1.000 de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său.

Cererea pentru produsele lor a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3,571milioane de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job. Data probabilă la care Consiliul de miniştri al UE va vota asupra ajutorului acordat României este 25 septembrie.

Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri.

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a-i asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 milioane de euro anual.

Sursa: Agerpres