Comisia Europeană lansează a cincea ediție a competiției Access City Award



Comisia Europeană a deschis astăzi competiția pentru cea de-a cincea ediție a premiului european pentru orașe accesibile, Access City Award 2015. Premiul anual recunoaște și omagiază orașele pentru eforturile depuse de acestea în vederea facilitării accesului persoanelor cu dizabilități și persoanelor vârstnice la spațiile publice, cum ar fi locuințele, spațiile de joacă pentru copii, transportul public sau tehnologiile comunicațiilor. 171 de orașe au participat până acum, în cele 4 ediții precedente ale Access City Award, începând cu 2010. Premiul face parte din eforturile mai ample ale UE de a crea o Europă fără bariere: îmbunătățirea accesibilității aduce orașelor beneficii economice și sociale durabile, în special în contextul îmbătrânirii demografice. Orașele cu cel puțin 50.000 de locuitori au la dispoziție până pe 10 septembrie 2014 să își depună candidaturile pentru premiu.
„Persoanele cu dizabilități se confruntă încă cu prea multe obstacole în viața cotidiană, motiv pentru care am plasat accesibilitatea în centrul strategiei noastre pentru construirea unei Europe fără bariere. Competiția Access City Award permite orașelor din toată Europa să își prezinte eforturile depuse în îmbunătățirea accesibilității pentru toți! Mă bucur să văd că orașele europene implementează atât de multe bune practici – accesibilitatea oferă noi oportunități de afaceri și poate constitui un adevărat stimul pentru inovație și dezvoltare. Încurajez toate orașele europene să participe la această excelentă inițiativă europeană și să contribuie la a face Europa mai accesibilă pentru toți”, a declarat vicepreședintele Reding, Comisar UE pentru justiție.
Comisia Europeană va decerna premiile pe 3 decembrie 2014, la Bruxelles, cu ocazia conferinței anuale „Ziua europeană a persoanelor cu dizabilități”. Se vor acorda premiul întâi, doi și trei, plus patru mențiuni speciale, câte una în fiecare dintre domeniile acoperite de premiu.
Context
Access City Award
Competiția Access City Award a fost lansată în 2010 pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la dizabilitate și a promova inițiativele de accesibilitate în orașele europene care au peste 50.000 de locuitori. Premiul se acordă pentru asigurarea accesului egal la viața urbană pentru persoanele cu dizabilități. Inițiativa urmărește să încurajeze orașele să se inspire unele de la celelalte pentru a inova și a partaja bune practici.
Premiul este acordat orașului care a îmbunătățit accesibilitatea, în mod demonstrabil și durabil, în aspectele fundamentale ale vieții urbane și care are planuri concrete pentru îmbunătățiri viitoare. Premiul acoperă acțiuni în următoarele domenii:

  • Zonă intravilană și spații publice;
  • Transport și infrastructuri conexe;
  • Tehnologia informației și comunicațiilor, inclusiv noile tehnologii (TIC); și
  • Facilități și servicii publice.

Procesul de selecție al juriului european pentru Access City Award 2015
Până la trei orașe vor fi selectate de către juriile naționale din fiecare țară, pe baza criteriilor de evaluare furnizate de către Comisia Europeană. Acești candidați naționali vor fi evaluați de către un juriu european.
Cum pot participa?
Candidaturile trebuie depuse prin completarea și trimiterea formularului de înscriere online până la data de 10 septembrie 2014:

http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_ro.htm

Cine sunt câștigătorii anteriori?
La ediția inaugurală din 2010, orașul câștigător a fost Ávila din Spania. Ceilalți trei finaliști au fost Barcelona (Spania), Köln (Germania) și Turku (Finlanda).
În 2011, orașul austriac Salzburg a fost numit câștigător general. Ceilalți trei finaliști, clasați pe pozițiile următoare, au fost Cracovia (Polonia), Marburg (Germania) și Santander (Spania). Mențiunile speciale au mers la Terrassa (Spania), Ljubljana (Slovenia), Olomouc (Republica Cehă) și Grenoble (Franța).
În 2012, premiul a fost acordat orașului german Berlin. Nantes (Franța) și Stockholm (Suedia) au fost ceilalți doi finaliști, iar mențiunile speciale au mers la Pamplona (Spania) pentru zonă intravilană și spații publice, Gdynia (Polonia) pentru transport și infrastructuri conexe, Bilbao (Spania) pentru tehnologia informației și comunicațiilor, inclusiv noile tehnologii, și Tallaght (Irlanda) pentru facilități și servicii publice.
În 2013, câștigătorul a fost Gothenburg (Suedia). Grenoble (Franța) a luat premiul al doilea, Poznań (Polonia), premiul al treilea, iar mențiunile speciale au mers la Belfast (Marea Britanie), Dresda (Germania), Burgos și Málaga (Spania).
Politica UE privind accesibilitatea
Crearea unei Europe mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități constituie o parte cheie a Strategiei europene 2010-2020 privind persoanele cu dizabilități, care furnizează un cadru general pentru acțiunile din domeniul dizabilității și accesibilității la nivelul UE, menit să completeze și să susțină acțiunile statelor membre. Prevederile specifice privind accesibilitatea sunt incluse în legislația UE din domenii precum transportul și serviciile de comunicații electronice.
Pe lângă legislație și politici, UE utilizează o varietate de instrumente, cum ar fi cercetarea și standardizarea, pentru a optimiza accesibilitatea zonei intravilane, TIC, transportului și altor spații, precum și pentru a stimula o piață europeană pentru produsele și serviciile accesibile.
UE urmărește, de asemenea, să îmbunătățească funcționarea pieței tehnologiilor de asistență în beneficiul persoanelor cu dizabilități și susține o abordare „Design pentru toți”, care aduce beneficii unei părți mai ample a populației, cum ar fi persoanele vârstnice și cele cu mobilitate redusă.
Pentru informații suplimentare
Ați dori ca proiectele orașului dumneavoastră să fie prezentate în următoarea broșură Access City Award? Dacă doriți să împărtășiți experiențele și acțiunile dumneavoastră cu alte orașe: http://ec.europa.eu/justice/access-city
Citiți mai multe despre Access City Award pe:
http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_ro.htm
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/award/index_en.htm
Turism accesibil în Europa, cu prilejul Zilei europene a persoanelor cu dizabilități și Zilei turismului european: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/discrimination/events/eventedpd2013_en.htm
Strategia europeană 2010-2020 privind persoanele cu dizabilități: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm și http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX%3A52010DC0636
Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm