Evenimentele săptămânii 16 – 22 iunie 2014



Comisia Europeană a lansat paşaportul european al competenţelor în domeniul hotelier, instrument care a fost elaborat pentru a facilita contactul între persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorii din sectorul hotelier şi al turismului în Europa.

Noul document are ca obiectiv facilitarea unei mai bune corelări între cererea şi oferta de pe piaţă forţei de muncă din sectorul hotelier.

Paşaportul european al competenţelor le permite lucrătorilor şi angajatorilor să depăşească barierele lingvistice şi să compare competenţele lucrătorilor din sectorul hotelier în scopul de a înlesni recrutarea în acest sector. Găzduit pe portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă EURES, paşaportul competenţelor este disponibil în toate limbile oficiale ale UE, acesta urmând să fie extins la alte sectoare în viitor.

În noul document lucrătorii pot înregistra toate aptitudinile şi competenţele dobândite în cursul educaţiei lor, precum şi formarea profesională şi experienţa profesională practică într-un format uşor accesibil. Paşaportul vine în completarea unui „curriculum vitae” tradiţional şi le permite angajatorilor să depăşească rapid barierele lingvistice şi totodată să găsească lucrătorii calificaţi de care au nevoie pentru a ocupa posturile vacante.

Paşaportul european al competenţelor în domeniul hotelier reprezintă un important instrument practic în vederea promovării mobilităţii lucrătorilor europeni, în special a tinerilor, într-un sector care are un potenţial de creştere ridicat. În plus, această iniţiativă ilustrează foarte bine rezultatul dialogului social dintre organizaţiile angajatorilor şi ale salariaţilor la nivel european.

Paşaportul european al competenţelor este o iniţiativă a Comisiei în asociere cu organizaţiile angajatorilor şi ale salariaţilor din sectorul hotelier: HOTREC, Confederaţia Asociaţiilor Naţionale de Hoteluri, Restaurante, Café şi asimilate din Uniunea Europeană şi Federaţia Europeană a Sindicatelor din Sectoarele Alimentaţiei, Agriculturii şi Turismului (EFFAT).

Pentru a promova lansarea paşaportului european al competenţelor, Comisia Europeană, HOTREC, EFFAT şi EURES, organizează în perioada 23-27 iunie 2014 o săptămână tematică privind acest subiect. Campania de promovare se va desfăşura pe conturile de pe platformele de comunicare socială ale partenerilor şi va pregăti persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori din sectorul hotelier şi al turismului din întreaga Europă, în vederea familiarizării acestora cu caracteristicile paşaportului european al competenţelor.

Sursa: Agerpres