Evenimentele săptămânii 10 – 16 martie 2014



Micii româneşti au intrat în legalitate; vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene

Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene, cele 297 de voturi obţinute în Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) permit utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

În data de 20 februarie, votul din SCFCAH – comitetul permanent condus de Comisia Europeană şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre – a fost amânat întrucât şapte state au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care şi micii româneşti. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepţii nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea vor avea de aşteptat până în luna iulie.

În condiţiile în care nu se obţinea o majoritate, niciun procesator român din industria cărnii nu ar fi putut exporta mici în ţările UE, deşi ar fi putut produce şi comercializa în continuare pentru piaţa locală.

Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piaţa neagră reprezintă circa 70-80%.

Sursa: Agerpres