Evenimentele saptamanii 9 – 15 decembrie 2013



UE extinde utilizarea dispozitivelor electronice în avioane   

Dispozitivele electronice ar putea fi folosite în avioane, după ce Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) şi-a actualizat orientările privind utilizarea dispozitivelor electronice portabile la bordul aeronavelor (denumite în continuare DEP), inclusiv telefoane inteligente, tablete şi dispozitive de citit electronice.

Aceasta confirmă, de asemenea, faptul că aceste dispozitive pot fi menţinute în funcţiune şi utilizate în modul „avion” (sau modul care nu transmite) de-a lungul călătoriei (inclusiv rulajul la sol, decolarea şi aterizarea), fără a constitui un risc pentru siguranţă.

Orientările de siguranţă actualizate se referă la dispozitivele electronice portabile (DEP) utilizate în mod care nu transmite, cunoscut sub denumirea de mod „avion”. Acestea permit, pentru prima dată, utilizarea dispozitivelor electronice personale în modul „avion” în toate etapele călătoriei, de la o poartă de îmbarcare la alta.

Anterior, toate dispozitivele electronice trebuiau să fie complet închise în timpul rulajului la sol, al decolării şi al aterizării.

Până la implementarea acestei directive, va avea loc o analiză din partea companiilor aeriene a interferenţelor cu astfel de dispozitive la decolare şi aterizare, aceste companii analizând în prezent care sunt posibilităţile optime de introducere a acestor dispozitive.

În general, companiile aeriene nu permit în prezent utilizarea telefoanelor sau a conexiunii wi-fi din momentul în care uşile aeronavei au fost închise până când aeronava a ajuns la poarta de îmbarcare şi uşile sunt deschise din nou.

Conectarea la reţea este în prezent posibilă doar în aeronavele special dotate care au posibilitatea de conectare la o reţea, acest lucru putând fi permis la altitudinea de croazieră. În aceste cazuri, pasagerul nu se conectează la reţeaua de la sol, ci la un sistem la bord certificat ca fiind sigur.

Pentru următorul zbor, va rămâne la latitudinea companiilor aeriene să îşi actualizeze normele de funcţionare acum. Multe dintre ele sunt de aşteptat să facă acest lucru în următoarele săptămâni. În orice caz, pasagerii trebuie să urmeze întotdeauna instrucţiunile de siguranţă ale echipajului, prin urmare, trebuie să utilizate şi dispozitivele electronice personale numai în cazul în care echipajul va permite acest lucru.

Sursa: Agerpres