Evenimentele saptamanii 1 – 8 decembrie 2013



România, locul IV în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale

În octombrie, România s-a situat pe locul patru în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din 2012, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 1,4% în zona euro (EA17) şi cu 1,1% în Uniunea Europeană (EU28), arată datele publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Cele mai importante creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Estonia (10,9%), Irlanda (1,6%), Danemarca (1,3%) şi România (1%), iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Cipru (minus 4%), Bulgaria (minus 3,9%), Olanda (minus 3,7%) şi Croaţia ( minus 3%).

Preţurile producţiei industriale au scăzut în octombrie cu 0,6% în Uniunea Europeană (UE28) şi cu 0,5% în zona euro (EA17), comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,1% şi, respectiv, 0,2%. În Malta preţurile producţiei industriale au rămas stabile în octombrie.

Singurele creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Estonia şi Cipru (ambele cu 0,2%) şi Suedia (0,1%) iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Croaţia, Italia şi Ungaria (toate cu minus 1,3%) şi Danemarca (minus 1,1%).

În România, preţurile producţiei industriale au scăzut în octombrie cu 0,2%, după un avans de 0,2% luna precedentă.

Sursa: Agerpres