Evenimentele saptamanii 24 – 30 iunie 2013



Desemnarea capitalei verzi a Europei din 2016

Comisia Europeană a lansat competiţia pentru desemnarea capitalei verzi a Europei din 2016, premiu care răsplăteşte oraşele cu cele mai mari realizări în domeniul protecţiei mediului.

Pentru prima dată pot participa la competiţie oraşele cu peste 100.000 de locuitori, în condiţiile în care înainte erau eligibile doar localităţile cu peste 200.000 de locuitori. În aceste condiţii, peste 400 de oraşe pot intra în competiţie.

Beneficiile titlului de capitală verde a Europei includ un mediu mai curat, noi joburi şi investiţii, o creştere a turismului şi a numărului sponsorizărilor pentru proiecte de mediu.

Premiul pentru capitalele verzi ale Europei se acordă orașelor care promovează cel mai intens un stil de viață urban cu impact minim asupra mediului. Scopul acestui premiu anual este să inspire orașele europene să ia măsuri pentru a deveni locuri mai atrăgătoare și mai sănătoase ca destinație pentru cei interesați să le viziteze, să muncească și să trăiască acolo – orașe „în care merită să trăiești”.

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; transportul local; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea sustenabilă a terenurilor; natura și biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deșeuri generate și gestionarea acestora; gestionarea apelor; tratarea apelor reziduale; ecoinovare și locuri de muncă sustenabile; performanța energetică; gestionarea integrată a mediului.

Competiţia este deschisă statelor membre, dar şi ţărilor candidate – Macedonia, Islanda, Muntenegru, Serbia şi Turcia -, precum şi celor din Zona Economică Europeană. Oraşele pot aplica online pe www.europeangreencapital.eu până la 17 octombrie 2013, iar câştigătorul premiului va fi anunţat în iunie 2014.

Sursa: Agerpres