Evenimentele saptamanii 13 -19 mai 2013



CE acordă o finanţare de 31,5 milioane de euro pentru a introduce pe piaţă soluţii ecologice

O cerere de propuneri în valoare de 31,5 milioane de euro  pentru cele  mai bune 45 de proiecte în materie de ecoinovare a fost lansată de Comisia  Europeană, care a anunţat, printr-un comunicat de presă, că  aşteaptă propuneri menite să introducă pe piaţă soluţii ecologice inovatoare în cinci domenii: reciclarea materialelor, apă,  materialele de construcţii durabile, afaceri ecologice, precum şi sectorul alimentelor şi băuturilor.

Propunerile pot fi depuse până la 5 septembrie 2013.

Sunt vizate mai ales întreprinderile private, în special IMM-urile care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu ecologic inovator şi care se confruntă cu dificultăţi în privinţa lansării pe piaţă. CE va oferi cofinanţare de până la 50 % din costul proiectului.

Ecoinovarea nu este doar o nişă a afacerilor ecologice. Competitivitatea Europei în următoarele decenii va depinde de capacitatea sa de a depăşi constrângerile în materie de resurse.

Conform comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, întreprinderile ecoinovatoare sunt factorii care vor facilita această transformare la nivelul întregii economii. Încurajez în mod special întreprinderile mici şi mijlocii să candideze la finanţare şi să ajute Europa să fructifice avantajul pe care îl deţine în sectoare cum ar fi gospodărirea apei şi gestionarea deşeurilor.

În prezent, sunt în curs de derulare 185 de proiecte, aproximativ 50 de proiecte urmând a fi lansate din cadrul cererii de propuneri de anul trecut. Comunicatul dă şi câteva exemple dintre proiectele actuale: optimizarea tehnologiei de reutilizare a cărămizilor vechi  în sectorul construcţiilor; producerea de încălţăminte din piele care nu conţine substanţe chimice periculoase; utilizarea CO2 pentru a valorifica o sursă naturală de Omega-3; şi o tehnică nouă de fabricare a covoarelor.

Ecoinovarea  – finanţată prin Programul-cadru pentru competitivitate şi inovare (CIP) – dispune de un buget de aproximativ 220 de milioane EUR pentru perioada 2008-2013 şi sprijină produsele demonstrate din punct de vedere tehnologic care contribuie la o mai bună utilizare a resurselor naturale ale Europei. Programul este gestionat de Agenţia Executivă pentru Competitivitate şi Inovare (EACI).

Sursa: Agerpres