Evenimentele saptamanii 24 – 31 decembrie 2012



1,2 miliarde euro pentru 23 de proiecte inovatoare privind energia din surse regenerabile

Comisia Europeană a acordat peste 1,2 miliarde de euro pentru finanţarea a 23 de proiecte de demonstraţie puternic inovatoare privind energia din surse regenerabile în cadrul primei cereri de propuneri pentru aşa-numitul program de finanţare NER300. Proiectele vor fi cofinanţate cu venituri obţinute din vânzarea a 200 de milioane de certificate de emisii din rezerva pentru instalaţiile nou intrate (NER) din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Proiectele acoperă o gamă largă de tehnologii privind energia din surse regenerabile bioenergia (inclusiv biocombustibilii avansaţi), energia solară concentrată, energia geotermală, energia eoliană, energia oceanelor şi administrarea energiei din surse regenerabile distribuite (reţele inteligente – ‘smart grids’).

Odată intrate în etapa de derulare, proiectele vor contribui, în mod colectiv, la creşterea producţiei anuale de energie din surse regenerabile în Europa cu aproximativ 10 TWh, valoare corespunzătoare consumului anual de combustibil a peste un milion de autoturisme. Mai mult decât atât, scopul este de a realiza cu succes o demonstraţie privind tehnologiile care vor contribui ulterior la creşterea substanţială a producţiei de energie din surse regenerabile în UE.

Împreună, proiectele câştigătoare vor implica participarea a mii de lucrători cu normă întreagă în cursul etapei de construire (următorii 3-4 ani). În etapa de derulare vor fi angajaţi aproximativ o mie de lucrători cu normă întreagă care vor asigura funcţionarea instalaţiilor pentru următorii 15-20 de ani. De asemenea, se urmăreşte obţinerea unor efecte pozitive în domeniul creşterii economice şi al ocupării forţei de muncă pe întreg lanţul de aprovizionare aferent acestui sector.

Comisia va proceda în cel mai scurt timp la lansarea celei de-a doua cereri de propuneri, care va acoperi fondurile neutilizate din cadrul primei cereri de propuneri, precum şi veniturile corespunzătoare celor 100 de milioane de certificate de emisii rămase din rezerva pentru instalaţiile nou intrate.