Evenimentele saptamanii 1 – 9 decembrie 2012



Propunere de norme pentru garantarea accesibilităţii website-urilor guvernamentale

Comisia Europeană a propus luni norme pentru garantarea accesibilităţii website-urilor guvernamentale pentru persoanele cu handicap sau în vârstă.

Executivul UE a prezentat aceste propuneri de norme cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu handicap.

Propunerea de directivă a Comisiei referitoare la accesibilitatea website-urilor organismelor din sectorul public ar introduce, de la sfârşitul anului 2015, caracteristici de accesibilitate standardizate la nivelul UE pentru 12 tipuri de site-uri. Accesibilitatea obligatorie s-ar aplica ‘serviciilor publice esenţiale, cum ar fi serviciile de securitate socială şi cele legate de sănătate, căutarea unui loc de muncă, înscrierea la universitate şi eliberarea de documente şi certificate cu caracter personal’.

Noile norme propuse ar clarifica, de asemenea, definiţia accesibilităţii internetului (specificaţii tehnice, metodologia pentru evaluare, raportare, teste de la bază la vârf), iar guvernele vor fi încurajate să aplice aceste norme tuturor serviciilor, nu doar listei obligatorii.

Principalii beneficiari ai propunerii de astăzi ar fi cei 80 de milioane de cetăţeni cu handicap din Europa şi cei 87 de milioane de europeni în vârstă de peste 65 de ani. De exemplu, persoanele cu deficienţe de vedere vor auzi descrieri de imagini atunci când vor folosi un cititor de ecrane, persoanele cu deficienţe de auz vor vedea o titrare scrisă a fişierelor audio şi toate părţile unui site web ar putea fi explorate prin intermediul atât al tastaturii, cat şi al mouse-ului.

Directiva europeană propusă a fost transmisă Consiliului de miniştri al UE şi Parlamentului European spre adoptare. Dacă este adoptată, statele membre vor trebui să pună în aplicare normele şi reglementările naţionale până la 30 iunie 2014.

Sursa: Agerpres