Evenimentele saptamanii 12 – 18 noiembrie 2012



Directiva europeană privind drepturile victimelor în UE a devenit lege şi trebuie implementată în 3 ani de statele membre

O nouă lege europeană care va ameliora drepturile a circa 75 de milioane de victime ale unor diverse infracţiuni de pe teritoriul Uniunii Europene va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Directiva privind drepturile victimelor a fost adoptată la 4 octombrie de Consiliul de Miniştri, după ce Parlamentul European (PE) a votat-o cu o majoritate copleşitoare la 12 septembrie.

Reglementarea stabileşte un minim de drepturi pentru victime, oriunde s-ar afla acestea pe teritoriul UE. Statele membre dispun de o perioadă de trei ani pentru a implementa aceste prevederi în legislaţia naţională.

Directiva propusă de CE a fost prezentată în mai 2011, iar Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri au ajuns la un acord asupra ei în iunie 2012, după negocieri intense mediate de Comisie.

Noua lege prevede standarde minime pentru ca victimelor să li se asigure în toate cele 27 de state membre UE un tratament respectuos şi certitudinea că reprezentanţii poliţiei, justiţiei şi judecătorii sunt instruiţi corespunzător pentru a interacţiona cu ele. De asemenea, victimele ar urma să beneficieze de informaţii privind drepturile lor într-un mod pe care să-l înţeleagă şi să li se asigure dreptul de partic ipa la proces, dacă doresc acest lucru. Directiva mai menţionează că victimele vulnerabile – precum copiii, victimele violurilor sau cele cu dizabilităţi trebuie să fie protejate corespunzător. În plus, victimelor ar urma să fie protejate de poliţie atât pe durata anchetării infracţiunii, cât şi în timpul procedurilor juridice.

Sursa: Agerpres