Evenimentele saptamanii 27 august – 2 septembrie 2012



UE şi-a numit primul repre zentant special pentru drepturile omului

Uniunea Europeană şi-a numit primul reprezentant special pentru drepturile omului, funcţie pe care o va ocupa de la 1 septembrie fostul ministru grec de externe Stavros Lambrinidis, pentru a întări vizibilitatea şi eficienţa libertăţilor fundamentale în politicile UE.

Potrivit înaltului reprezentant comunitar, mandatul său, care se va încheia la 30 iunie 2014, va fi flexibil pentru a avea capacitatea de a se adapta circumstanţelor şi a lucra ‘în strânsă colaborare cu Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Noul cadru strategic şi planul de acţiune pentru drepturile omului stabilesc principii, obiective şi priorităţi concepute pentru a eficientiza şi a da consistenţă ansamblului politicii europene în următorii ani.

Concret, oferă o bază comună pentru eforturile pe care UE şi statele sale membre le vor realiza în mod colectiv şi vor implica în mai mare măsură organizaţiile societăţii civile.

În plus, unul dintre angajamentele cuprinse în planul de acţiune – în vigoare până la sfârşitul anului 2014 – este că UE va trebui să prezinte acţiunile întreprinse în această sferă, într-un raport anual despre starea drepturilor omului şi a democraţiei în lume.

Sursa: Agerpres