Evenimentele saptamanii 11 – 17 iunie 2012



Uniunea Europeană amplifică inspecţiile la instalaţiile chimice

Instalaţiile care conţin substanţe chimice periculoase vor fi supuse unor inspecţii mai dese, conform noilor reguli aprobate de Parlamentul European.

Aşa-numita Directivă Seveso III – legislaţia UE în domeniul substanţelor chimice –  impulsionează accesul public la informaţii privind aceste instalaţii şi planurile lor de urgenţă.

Modificarea Directivei Seveso este un mare succes – va spori protecţia împotriva accidentelor majore care implică substanţe periculoase şi va garanta că cetăţenii au acces corespunzător la informaţii.

Convenite în negocierile cu statele membre ale Uniunii Europene, reglementările vor fi aprobate oficial de Consiliu şi vor intra în vigoare în iunie 2015.

Actualele reguli privind inspecţiile au fost consolidate pentru a garanta că instalaţiile cu risc ridicat vor fi inspectate cel puţin o dată pe an şi că cele cu risc scăzut – o dată la trei ani. Autorităţile vor face verificări suplimentare dacă există plângeri sau dovezi că regulile nu sunt respectate.

Pentru a preveni un ‘efect de domino’ în care accidentele chimice se răspândesc în diferite zone, autorităţile publice vor putea să ofere informaţii despre instalaţii chiar dacă acestea nu sunt acoperite de prevederile Directivei Seveso.

Noile reguli garantează publicului dreptul la informaţii online uşor de înţeles despre instalaţii şi dreptul de a avea un cuvânt de spus în chestiuni precum extinderea instalaţiilor sau planurile de urgenţă.

Legislaţia va urma acum un nou sistem extrem de sofisticat în domeniul substanţelor chimice, bazat pe standarde internaţionale, care urmăreşte o mai bună identificare a riscurilor pentru sănătatea oamenilor şi mediu.

Directiva Seveso a primit acest nume după un sat din nordul Italiei care a fost afectat de un accident grav într-o uzină chimică în 1976. Circa 10.000 de instalaţii din UE cad sub incidenţa directivei, inclusiv siturile care conţin materiale potenţial periculoase precum artificii şi pesticide.

Sursa: Agerpres