Evenimentele saptamanii 16 – 22 aprilie 2012



CE lansează o iniţiativă pentru a spori accesul la energie în ţările în curs de dezvoltare

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anunţat lansarea unei iniţiative UE care îşi propune să ofere acces la energie sustenabilă pentru alte 500 de milioane de persoane din ţările în curs de dezvoltare până în 2030, în contextul în care o persoană din cinci nu are acces la electricitate la nivel global.

Propunerea Comisiei include o nouă facilitate de asistenţă tehnică în valoare de 50 de milioane de euro pentru următorii doi ani, care ar urma să ajute ţările în curs de dezvoltare care aderă la această iniţiativă, prin expertiza UE în domeniu.

În prezent, la nivel mondial, o persoană din cinci nu are acces la electricitate şi la oportunităţile şi siguranţa pe care aceasta o oferă pentru muncă, sănătate, învăţare şi administarrea unei afaceri. În plus, aproape două milioane de persoane mor anual de boli respiratorii cauzate de poluarea aerului din locuinţe în urma gătitului cu combustibili murdari.

Noua iniţiativă UE, intitulată Energizarea dezvoltării, se va concentra de asemenea pe extinderea şi îmbunătăţirea instrumentelor financiare inovatoare ale UE pentru a oferi garanţii că miliardele de euro oferite de acestea vor avea ca rezultat o schimbare reală pe teren. Aceasta ar putea include, spre exemplu, sprijin pentru dezvoltarea parteneriatelor public-privat privind accesul la energie în ţările în curs de dezvoltare sau în crearea de scheme de garantare a riscului în ţările în curs de dezvoltare prin intermediul unei bănci.

UE este deja angajată, alături de partenerii săi, în a oferi acces la energie modernă şi sustenabilă pentru 100 de milioane de persoane în Africa până în 2020, prin Parteneriatul energetic Africa-UE. Prin asumarea iniţiativei ONU, UE se angajează la obiectivul de a garanta acces universal la energie durabilă până în 2030.

Potrivit rezultatelor unui barometru făcute publice, 96% dintre români cred că UE trebuie să ajute ţările în curs de dezvoltare pentru a avea acces la energie, în timp 68% dintre români consideră că acest ajutor aduce beneficii şi Uniunii Europene. Studiul mai arată că 88% dintre români apreciază că UE ar trebui să-şi sporească proporţia ajutorului pentru acces la energie în ansamblul ajutorului acordat ţărilor în curs de dezvoltare. În prezent, această proporţie este de numai două procente.

Potrivit Eurobarometrului, 95% dintre europeni cred că accesul la energie este o precondiţie importantă pentru depăşirea sărăciei în ţările în curs de dezvoltare, iar nouă din zece cetăţeni UE doresc ca Uniunea să ajute persoanele din statele în curs de dezvoltare să aibă acces la energie.

Sursa: Agerpres