Castigatorii Premiului UE pentru patrimoniu cultural 2012



În data de 20 martie, Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii ediției 2012 a Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra. Acest premiurecompensează inițiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european,aparținând unor categorii precum: restaurarea imobilelor și adaptarea acestora la noi utilizări, reabilitarea peisajului urban și rural, interpretarea siturilor arheologice și îngrijirea colecțiilor de artă. De asemenea, se decernează premii pentru cercetare și pentru proiecte educaționale în domeniul patrimoniului cultural, precum și pentru contribuții exemplare la conservarea patrimoniului, aduse de persoane sau organizații.

Anul acesta, printre câștigătorii categoriei 1, Conservationse află și Mânăstirea Golia din Iașihttp://www.europanostra.org/awards/75/?pagename=projects&id=75/ , iar la categoria 3, Dedicated service , a fost premiată doamna Paraschiva Kovacs din Satu Mare (jud Harghita), profesor care„și-a dedicat peste 40 de ani din viață inventarierii și conservării artefactelor din trecut, ca simboluri alepatrimoniului tangibil al comunității “ http://www.europanostra.org/awards/87/?pagename=projects&id=87/ .

Câștigătorii de la toate categoriile premiului sunt disponibili pe paginile http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/prizes/cultural-heritage_en.htm și http://www.europanostra.org/laureates-2012/ .

Premiile vor fi decernate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în 1 iunie 2012, în cadrul unei ceremonii la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona în prezența doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, și a tenorului Plácido Domingo, președinte al Europa Nostra.

Comunicatul de presă al Comisiei Europene în limba romană.

Informații pentru depunerea următoarelor candidaturi la Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra vor fi publicate în aprilie pe pagina www.europanostra.org.