Tratatul de la Lisabona



Centrul Europe Direct Argeş a organizat astăzi, 21 februarie 2012, la Sala Tinerilor a Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, împreună cu elevii claselor IX-XII de la Liceul Teoretic Ion Cantacuzino din Piteşti, o sesiune de informare ce a avut ca temă reliefarea importanței Tratatului de la Lisabona în evoluţia Uniunii Europene.

Au fost punctate dispozițiile-cheie ale Tratatului de la Lisabona, modalităţile prin care acesta stabileşte competenţele Uniunii Europene şi modifică structura instituţiilor, dar şi modul de funcţionare a acestora. Astfel, Tratatul de la Lisabona defineşte clar obiectivele şi valorile Uniunii Europene privind pacea, respectarea drepturilor omului, dreptatea, egalitatea şi durabilitatea.

Adoptarea Tratatului de la Lisabona a consolidat democraţia în Uniunea Europeană, precum şi capacitatea acesteia de a promova, zi de zi, interesele cetăţenilor săi. Acesta a inclus câteva elemente noi menite să amelioreze eficienţa, coerenţa şi transparenţa instituţiilor, astfel încât acestea să poată răspunde mai bine exigenţelor cetăţenilor europeni.

Tratatul oferă cetățenilor și parlamentelor posibilitatea de a aduce o contribuție mai însemnată la ceea ce se întâmplă la nivel european și conferă Europei o voce mai puternică și mai limpede în lume, protejând totodată interesele naționale.