Evenimentele saptamanii 13 – 19 februarie 2012



Uniunea Europeană încearcă să atragă cercetători de pe toate continentele

Consiliul European pentru Cercetare a lansat o campanie internaţională pentru a convinge cercetători de top din întreaga lume să vină să lucreze în Europa, oferind burse de cercetare de până la 3,5 milioane de euro pe cinci ani.

Obiectivul acestui program este de a creşte ponderea oamenilor de ştiinţă non-europeni până la peste 500 de persoane.

În prezent, doar o sută dintre cei 2.600 de beneficiari ai acestor fonduri nu sunt europeni, a declarat Donald Dingwell, secretarul general al Consiliului, creat în 2007.

Principala cerinţă pentru ca un cercetător să beneficieze de o bursă din partea Fondului European de Cercetare este să-şi petreacă jumătate din timp în Europa şi să lucreze într-o instituţie de cercetare europeană.

Consiliul European pentru Cercetare va dispune în 2013 de un buget de 1,8 miliarde de euro pentru aceste burse de cercetare, a declarat Dl. Dingwell, un vulcanolog născut în Canada, care s –a stabilit în anii 80 ai secolului trecut în Europa.

Există un sprijin puternic în cadrul UE pentru politica de cercetare, în ciuda crizei economice de pe bătrânul continent şi a faptului că integrarea europeană trece printr-o perioadă dificilă.

Sursa: Agerpres